15.07.2007   23:50Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

„Таможня дає добро!”

 

Згідно результатів загальнонаціонального дослідження індекс корупції митниці – 42,8% (митний контроль та оформлення митних документів). Це сьоме місце після ДАІ, міліції, медичних установ, судової системи, вищих навчальних закладів та прокуратури.

 

У літній період на митні пункти Чернігівської області істотно збільшується навантаження. Підвищується вантажний та пасажирський потік транспорту.  Це у свою чергу спричиняє виникнення фактів корупції (прискорення процедур оформлення документів, вимагання, використання ситуації, що склалась, і зловживання службовими повноваженнями), приниження людської гідності (ігнорування або спеціальне затягування оформлення документів і т.д.). Громадяни та підприємці дають хабара митникам радше через безсилля, ніж з вдячності.

 

В рамках реалізації проекту буде проведено дослідження, за допомогою якого ми плануємо з'ясувати реальну ситуацію зі станом корупції в діяльності митної служби на кордоні.

Для об’єктивності отриманих результатів будуть використані наступні методи:

- особисті інтерв'ю з громадянами, що перетнули кордон, на 3 пунктах пропуску

- фокус-група з підприємцями - перевізниками

- анкетування працівників митниці.

           

На основі отриманих даних будуть розроблені рекомендації для керівництва і працівників митних служб для удосконалення надання державних послуг і зменшення рівня корупції.

Отримані результати можна також буде використати як базові показники для повторного дослідження. Завдяки цьому, можна буде визначити в якій саме сфері відбулися позитивні зміни.

 

Очікується, що в результаті реалізації проекту зменшиться рівень зловживання службовим становищем працівниками митної служби у власних інтересах та будуть дотримуватись прав громадян під час проходження митного контролю та оформлення документів.

 

Дрозд Наталія

Центр „Доброчин”