18.08.2007   01:01Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

«Корупції в радах – не місце»

Особливу увагу у своїй промові Наталія Романова акцентувала саме на цих важливих моментах діяльності рад. Зокрема, наголосила, що нині одне з головних їхніх завдань – навести порядок у фінансовій сфері. Серед першочергових завдань – запровадження щомісячного моніторингу надходжень до місцевих бюджетів, поглиблений аналіз стану і динаміки надходжень, виявлення причин, які негативно впливають на розширення бази оподаткування.

 

Вирішення багатьох питань життєдіяльності територіальних громад, зазначила промовець, безпосередньо пов’язані з виконанням місцевих бюджетів. Чи є тут сьогодні реальні можливості для їх наповнення в умовах нашої роботи в поточному році? Звичайно ж, вони є. Проте, їх впровадження залежить, насамперед, від організаторської активності керівників територіальних громад.

Особливу увагу Наталія Романова звернула на стан справ з використанням земельних, водних і майнових ресурсів громад, на ті моменти в роботі керівників відповідних рад, які можуть допомогти збільшити фінансові можливості кожного бюджету. І першим тут є запровадження прозорих механізмів з продажу земельних ділянок на конкурентних засадах.

З метою впровадження прозорих економічних методів регулювання земельних відносин в області, до остаточного врегулювання цього питання на державному рівні обласною радою 24 травня 2007 року було затверджено тимчасові положення щодо регулювання земельних відносин з організації ринку земель.

Лише шляхом запровадження прозорого та конкурентного механізму продажу земельних ділянок можливо добитися максимального надходження коштів від продажу землі до бюджетів всіх рівнів. Крім того, даний механізм виключає можливість будь-яких корупційних проявів при відчуженні земель, зазначила голова облради.

Вона попросила керівників територіальних громад вже найближчим часом затвердити на сесіях своїх рад вищезазначені положення. Необхідно також визначити інвестиційно-привабливі земельні ділянки, вільні від забудови, для продажу або набуття права оренди на конкурентних засадах та затвердити їх на сесіях рад.

Особливу увагу Наталія Романова акцентувала на питаннях наповнюваності місцевих бюджетів і, зокрема, за рахунок місцевих податків і зборів, роботи сільських комунальних формувань та використання комунальної власності, благоустрою і наведення елементарного порядку на територіях населених пунктів, правового забезпечення рад і діловодства, актуальних питань організаційної роботи рад і, звичайно ж, питань дотримання закононодавства та недопущення проявів корупції в органах місцевого самоврядування області.

В нараді- семінарі також взяли участь заступник голови обласної ради Олег Обушний та заступник керівник апарату обласної держадміністрації Володимир Приходько.

Перед керівниками територіальних громад області з темою «Повноваження органів місцевого самоврядування в частині формування і виконання місцевих бюджетів» виступив голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету і фінансів Михайло Подоляко. Про завдання органів місцевого самоврядування по впорядкуванню земельних відносин учасникам наради розповів заступник начальника обласного головного управління земельних ресурсів Юрій Пальора. Про дотримання антикорупційного законодавства в діяльності посадових осіб місцевого самоврядування Чернігівщини доповіла старший помічник прокурора області Людмила Школьна.

Досвідом роботи сільської ради та її виконкому по забезпеченню життєдіяльності територіальної громади поділився Бутівський сільський голова Сосницького району Анатолій Горда. Про роль комунального підприємства при сільській раді в забезпеченні вирішення суспільно-побутових питань території розповіла керівник комунального підприємства при Мньовській сільській раді Чернігівського району Тетяна Федорова. Змістовною була і розповідь керівника спілки виробників сільськогосподарської продукції Киріївської сільської ради Сосницького району Андрія Матвієнка, який поділився з керівниками територіальних громад області досвідом роботи очолюваного підрозділу.

На нараді було прийнято звернення до Президента України щодо надання пільгового оподаткування комунальним формуванням при сільських та селищних радах, які є неприбутковими організаціями і надають населенню соціальні та господарчо-побутові послуги і благодійну допомогу ветеранам.

Учасники наради також схвально сприйняли звернення позачергових зборів асоціації місцевих рад Ніжинського району до прокурора області щодо припинення тиску на посадових осіб органів місцевого самоврядування регіону з боку місцевої прокуратури, яку зачитав голова районної ради Валерій Марченко.

На завершення наради Наталія Романова подякувала всім її учасникам за плідну співпрацю та побажала успіхів на ниві самоврядування на благо рідного краю і всієї громади.

 

 Відділ інформаційного забезпечення

та зв’язків з громадськістю

виконавчого апарату облради