06.11.2008   22:41Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Акція громадянського протесту студентів Аграрного факультету ЧДІЕУ

В результаті переговорів страйкарів із представниками МОНу досягнуто таких домовленостей:

·        З боку Міносвіти:

1.      Призупинення рішення Вченої ради ЧДІЕУ щодо обрання на посаду завідувача кафедри економіки сільського господарства та аграрного менеджменту кандидата педагогічних наук Мельникова С.В., далекого за своїми професійно-кваліфікаційними характеристиками від профілю кафедри.

2.      Направити найближчими днями до ЧДІЕУ комісію для розгляду інших проблем, піднятих у зверненні студентів до Міністра Вакарчука І.О.

·        З боку страйкуючих: призупинити акцію громадянського протесту до отримання результатів комісії.

 

 Оргомітет

 

Нижче наводимо лист-звернення студентів ЧДІЕУ до Міністра освіти Вакарчука І.О.

 

Міністру освіти і науки України

Вакарчуку І.О.

Копія: газеті «Сільські Вісті»

 

                                        Шановний Іване Олександровичу!

        У жовтні 2006 року студенти Аграрного факультету Чернігівського державного інституту економіки і управління вийшли на страйк проти свавільних намагань керівництва ЧДІЕУ щодо ліквідації Аграрного факультету. Після того, як у конфлікт втрутилися Міністерство освіти і науки, облдержадміністрація, ми призупинили страйк в надії, що вони наведуть порядок в нашому інституті і повернулися до занять. Але, вже пройшло два роки, порядку не тільки не видно, а навпаки –  ситуація загострюється. Усі говорять про необхідність існування і розвитку потрібного для нашої сільськогосподарської області Аграрного факультету, але робиться все для його знищення.

        Не змігши напряму ліквідувати наш факультет, керівництво інституту видумує все нові засоби:

ˉ    вже два роки як припинено набір аграрних менеджерів на стаціонар (не буде студентів – не буде і факультету);

ˉ    більшість економічних і управлінських дисциплін, які раніше нам викладали викладачі-аграрники нашої випускної кафедри економіки сільського господарства та аграрного менеджменту, передано на інші кафедри і тепер їх викладають далекі від сільського господарства  викладачі. На перших курсах нам давали рослинництво, тваринництво, аграрну механізацію, а тепер на старших курсах дають економіку і управління по чому завгодно, тільки не по сільському господарству. Але ж нам необхідно буде писати курсові роботи, дипломи, здавати державні іспити по аграрній економіці і менеджменту, а нам цього не викладають! Ті із нас, хто закінчили сільськогосподарські технікуми і мають уяву як все це повинно робитися, сміються і плачуть від такого безчинства. Наші викладачі-аграрники розробили для нас посібники, а тепер нам рекомендують зовсім інші. Після передачі дисциплін інші кафедри випустили для нашої аграрної спеціалізації лише один навчальний посібник – „Инновационный менеджмент" – почитайте його, будь-ласка (посібник додається).

І ми, і наші батьки зверталися в різні інстанції, в тому числі і до Вас, Іване Олександровичу . В нашому інституті за цей час було багато комісій і перевірок. Але і досі нічого не вирішено.

З призначенням нового ректора ЧДІЕУ керівництво нашого факультету і викладачі заспокоювали нас і говорили, що намагаються вирішити ці питання з новим ректором. Але час іде, а проблеми не вирішуються. Виходить, що ректор – новий, а проблемі – старі. Більше того, проблеми навіть загострюються. Тепер керівництво інституту намагається нав'язати нам на завідувача кафедри економіки сільського господарства та аграрного менеджменту Мельникова С.В. – людину дуже далеку від аграрної економіки та менеджменту. Що ж це робиться у підконтрольному Вам інституті, шановний Іване Олександровичу?

Наші викладачі-аграрники зверталися із цими проблемами вже і до Президента України. З цього приводу була комісія міністерства 23 та 24 жовтня. Як нам стало відомо і ця комісія теж не розглянула піднятих проблем, більше того, одобрила попередні кроки по ліквідації нашого факультету і кафедри.

Ми вже не знаємо, що робити, але сподіваємося, що Ви, шановний Іване Олександровичу, наведете порядок в нашому інституті і допоможете забезпечити нормальні умови для якісного навчання студентів.

З повагою і надією на допомогу члени студентської ради Аграрного факультету ЧДІЕУ.