Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

17.10.2009   14:39Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Нелегалів на Чернігівщині менше. А «нових» громадян — більше

У кризу за кордон не їздять!

Економлять наші громадяни на візитах у забугор’я — дорого нині стало. Цього року закордонні паспорти отримали майже у два рази менше жителів Чернігівщини, ніж минулого: менше 8 тис. чоловік порівняно із майже 14,5 тис. за цей період 2008 року. Та й паспорт цього року на 150 грн. дорожче. Не термінове оформлення обійдеться у близько 400 грн. Криза — нічого не поробиш.

А от чим пояснити те, що і внутрішні паспорти отримало на 2639 осіб менше — це вже інше питання. Благо, хоч іноземці нашу демографічну ситуацію покращують. «За дев’ять останніх місяців 501 «гість» отримав на Чернігівщині українське громадянство, ще 402 — посвідки на проживання», — розповів Іван Ведмідь. У той же час наших, які з громадянства вийшли — можна перелічити на пальцях однієї руки. Новоспечені українці — в основному вихідці із сусідніх Росії та Білорусі, які мають тут батьків, дітей… Але є й «екзоти», які тут знайшли свою другу половинку або вигідну роботу за договором. Це вчорашні громадяни Бангладеш, Шрі—Ланки, 19 в’єтнамців.

Запросив порушника — плати за його видворення!

— Чернігівщина — область проблемна, як не як, а 400 км державного кордону. Тож з нелегальними мігрантами робота ведеться серйозна. За цей рік виявили три нелегальні групи, це 23 особи, — повідомив Іван Ведмідь.

— Цього року були внесені зміни до законодавства, тож покарання за ці порушення серйозніші. Суд може винести покарання у вигляді штрафу від 340 до 680 грн. А якщо платити нічим, то — адмінарешт до 15 діб. Після цього особа підлягає видворенню у рідну країну. Спочатку пропонуємо добровільно залишити територію України. Потім — примусово під конвоєм. Із 174 постанов про видворення цього року «особлива допомога» знадобилася лише 28—ми. Видворені особи можуть отримати ще й заборону в’їзду від шести місяців до п’яти років, — пояснює Віталій Магдич, заступник начальника відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб.

До речі, «випровадити» нелегала з країни — не така вже й проста, і зовсім не дешева справа. Тож, тепер вже ці витрати можуть покласти на того, хто недобросовісного гостя до України запросив!

— Сьогодні у нас іде операція «Іноземець», в якій задіяно багато силових структур. Головна її мета — виявити співучасників. Тих громадян України, які переправляють групи нелегалів. Робота в цьому напрямку ведеться постійно, а це, так би мовити, концентрований удар. Співучасник за рішенням суду платить штраф від 340 до 8 тис. гривень. В окремих випадках можемо вилучити і майно. Наприклад, автомобіль, на якому нелегальні групи перевозилися.

За цей рік іноземці на Чернігівщині скоїли 36 злочинів: банальні крадіжки і ДТП, а також п’ять справ, пов’язаних із наркотиками. Проти іноземців за рік скоєно 16 злочинів. Ніякого антинаціонального підтексту: ті ж таки крадіжки і ДТП.

 

Ольга ПЕТРОВА,

Газета "Чернігівські відомості"

13 жовтня 2009 року

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.