Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

28.05.2010   13:45Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Здійснення соціального захисту дітей в Чернігівський області

У спілкуванні із журналістами взяли участь: Зеленько Людмила Федорівна - начальник служби у справах дітей облдержадміністрації, Веремійчік Інесса Василівна - завідувач сектору інтернатних закладів, з питань корекційної освіти та реабілітації дітей-інвалідів управління освіти і науки облдержадміністрації, Луста Олена Анатоліївна - начальник відділу головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, Кривець Людмила Іванівна - головний позаштатний педіатр управління охорони здоров'я облдержадміністрації, Васильєва Світлана Юріївна - директор обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

На початок 2010 року в області нараховувалось 2915 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з числа яких сімейними формами виховання (опіка, піклування, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу) охоплено 67 % дітей зазначеної категорії. Минулого року цей показник складав 66%.

Проведення заходів, спрямованих на підтримку національного усиновлення, дозволило збільшити число дітей, усиновлених громадянами України: з 16 дітей у 2005 році до 44 у 2009. Протягом поточного року громадянами України в області усиновлено 18 дітей.

Найбільш поширеною формою сімейного виховання є опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Цією формою охоплено в області 1696 дітей даної категорії або 58 % від їх загальної кількості.

Станом на 01.01.2006 р. в області функціонував 1 дитячий будинок сімейного типу та 1 прийомна сім'я, в яких виховувалось 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зараз працюють 9 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 55 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Э 147 прийомних сімей, у яких перебувають 228 дітей, що у 35 раз більше у порівнянні з 2005 роком. Прийомні сім'ї створені в кожній адміністративно-територіальній одиниці області.

На обліку територіальних служб у справах дітей області перебуває 2371 дитина, що опинилась у складних життєвих обставинах, з якими проводиться відповідна робота. У Ніжинському та Чернігівському притулках для дітей протягом поточного року отримали соціальний захист 96 дітей, з яких 18 - перебували там у зв'язку з тим, що залишились без батьківського піклування.

Для надання дітям комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової допомоги, проведення психолого-педагогічної корекції у селі Хмільниця працює обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей, де впродовж 2009 року перебувало 124 вихованців (січень-квітень 2010 - 63).

Питання поліпшення матеріального забезпечення сімей з дітьми здійснюється органами праці та соціального захисту населення через систему надання допомоги, передбаченої Законом України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми". Так, на виплату державної допомоги з початку року спрямовано 109,3 млн.грн, що на 32,7 % більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року, кількість отримувачів становить 54,1 тис. сімей.

В області налічується 1368 малозабезпечених сімей, в яких виховується 3,1 тис. дітей до 18 років, з них 629 - багатодітні сім'ї, де виховується 2,4 тис. дітей. Середній розмір допомоги багатодітній малозабезпеченій сім'ї становить 711 грн.

Станом на 01.05.2010 року на виплату тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме спрямовано 2,1 млн. грн., що на 35 %, ніж у відповідний період минулого року, допомогу отримує 1,6 тис. сімей.

На виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях з початку року спрямовано 2,5 млн. грн.

Виплата всіх видів державних соціальних допомог проходить своєчасно, заборгованості немає.

У 2009-2010 навчальному році в системі освіти області функціонує 18 інтернатних закладів: 9 загальноосвітніх, 7 спеціальних шкіл-інтернатів, 1 дитячий будинок інтернатного типу, 1 державна гімназія. У зазначених закладах навчається та виховується 2428 дітей, з них 767 мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 240 - дітей-інвалідів. У 2009 році кошторисні призначення на зазначені цілі складали 78,9 млн. грн. Протягом першого кварталу 2010 року на функціонування інтернатних закладів було використано 18093,6 тис. грн.

У 2009 році на спеціальні рахунки інтернатних закладів надійшло 4,9 млн. грн. спонсорської та благодійної допомоги. Протягом І кварталу 2010 року - 308767,61 грн. Особлива увага акцентувалась на створенні для дітей умов проживання, наближених до домашніх.

З квітня 2008 року діє комплексна програма "Дитинство" (соціальний захист та соціальна адаптація дітей з особливими потребами) на період з 2008 до 2012 року.

З метою підвищення ефективності профорієнтації дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які мають вади фізичного та (або) розумового розвитку, дітей-інвалідів, які навчаються і виховуються в школах-інтернатах, за сприяння обласного центру зайнятості реалізується програма "Профорієнтаційний термінал". На сьогодні апарати встановлено у 6 школах-інтернатах, у тому числі в Чернігівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті (для дітей з вадами зору).

У 2009 році із 142 випускників з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 29 - продовжили здобувати повну загальну середню освіту, 83 - вступили до ПТНЗ, 26 - до ВНЗ, 1 - працевлаштований, 3 - перебувають на пенсійному забезпеченні по інвалідності.

Цілеспрямовано проводиться оздоровлення вихованців інтернатних закладів. Протягом літа 2009 року оздоровлено всіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в оздоровчих закладах області та на узбережжі Чорного моря, на що з обласного бюджету було виділено 5,1 млн. грн. (в тому числі 3,1 млн. грн. на придбання путівок). Завдяки благодійним фондам, влітку 2009 року за кордоном оздоровлено 330 вихованців, взимку поточного року - 147.

Управління охорони здоров'я постійно опікується питаннями соціального захисту прав дітей і, в першу чергу, дітей-інвалідів.

Так, на рівні лікувально-профілактичних закладів створені і постійно поновлюються реєстри дітей з обмеженими можливостями здоров'я. У першому кварталі 2010 року на підставі реєстрів проведені профілактичні медичні огляди, під час яких оглянуто 1241 дітей-інвалідів, що становить 31,1% від загальної їх кількості.

Всі хворі на фенілкетонурію діти у віці 3-х років забезпечуються продуктами лікувального харчування за кошти, які надходять з державного бюджету. Діти старшого віку з цією патологією 100% отримують лікувальні суміші за рахунок коштів обласного бюджету. Діти, хворі на цукровий діабет, забезпечуються високоякісними людськими інсулінами безперебійно і в повному обсязі за кошти Державного бюджету. Забезпечення дітей, хворих на гемобластози і солідні раки, лікарськими препаратами проводяться за кошти Міністерства охорони здоров'я України та кошти місцевих бюджетів.

Всі діти з втратами слуху, які перебували на диспансерному обліку в поліклінічному відділенні обласної дитячої лікарні, були забезпечені слуховими апаратами. Всього придбано 20 слухових апаратів. У разі, якщо дитина потребує дороговартісного слухового апарату, це питання вирішується в індивідуальному порядку з урахуванням пропозицій спеціалістів Київського науково-дослідного інституту отоларингології. У 2009 році на диспансерному обліку у лікаря-офтальмолога знаходилось 118 дітей-інвалідів по зору. З них потребують корекції зору окулярами - 20 дітей, лінзами - 9 дітей, протезами - 10 дітей. Всі вони забезпечені засобами корекції зору.

У підпорядкуванні управління охорони здоров'я облдержадміністрації знаходиться Прилуцький будинок дитини. У ньому виховується 77 дітей, з них 56 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 21 дитина по заяві батьків на тимчасове влаштування.

З метою забезпечення доступу цільових груп до соціальних послуг та надання допомоги родинам і особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, у регіоні діє 27 служб соціальної підтримки сімей. Під соціальним супроводом центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді протягом I кварталу 2010 року перебувало 429 родин (в них 847 дітей) у складних життєвих обставинах.

Для пошуку власних ресурсів клієнтів у виході із кризової ситуації створено та функціонує обласний центр соціально-психологічної допомоги. Переважна більшість його мешканців - особи, що не мали власного житла та роботи, жінки з дітьми, потерпілі від насильства та зневажливого ставлення в родині, сироти та позбавлені батьківського піклування. У 2010 році 22 особи, з них 12 дітей, перебували у цілодобовому та 14 осіб у денному стаціонарі.

В області функціонує 26 консультативних пунктів при пологових будинках/відділеннях, основна робота яких спрямована на профілактику безвідповідального батьківства, здійснення соціальної підтримки вагітних жінок, які опинились у кризовому стані. У 2010 році від медичного персоналу пологових будинків/відділень поступило 16 повідомлень про жінок, які виявили намір залишити новонароджену дитину. Завдяки спільній роботі соціальних і медичних працівників регіону 9 (56%) мам забрали діток у родини. Мами, що відмовились від наміру залишити дитину, направляються до обласного соціального центру матері та дитини "Батьки й дитина разом", де створено належні психолого-педагогічні і житлово-побутові умови для забезпечення їх нормальної життєдіяльності. Протягом І кварталу 2010 року в центрі перебувало 16 мешканців на цілодобовому стаціонарі (8 жінок та 8 дітей) та вагітна жінка - на денному.

З метою забезпечення дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, віком від 15 до 18 років, а також осіб з числа дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, тимчасовим житлом, створення умов для їх соціальної адаптації та підготовки до самостійного життя, надання необхідних соціальних послуг діє обласний соціальний гуртожиток. У звітному періоді 11 клієнтів отримали 281 індивідуальну послугу, перебуваючи в цьому закладі.

 

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації    

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.