25.03.2011   12:54Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Держкомзем: Чернігівська міська рада незаконно виділила 7,5 га під забудову на Кордівці

На запит прокуратури Чернігівської області спеціалісти Головного управління Держкомзему в Чернігівській області провели перевірки щодо додержання вимог земельного законодавства при наданні земельної ділянки ТОВ «Єврокон Полісся» за рахунок земель запасу Чернігівської міської ради для будівництва багатоповерхових житлових будинків по вул. Савчука.

Виявлені Держкомземом порушення:

- Рішення про виділення земельної ділянки міська рада прийняла 21 листопада 2007 року , проте матеріали попереднього погодження складені в грудні 2007 року, що не відповідає чинній на той час статті 151 Земельного кодексу України, відповідно до якої вибір місця розташування необхідно здійснювати до початку проектування

- Директором ТОВ «Єврокон Полісся» Розумавським О.О. не було отримано погодження Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області - станом на 25.01.2008 лише проводилася екологічна експертиза представлених проектів рішень. Таким чином міською радою було прийняте рішення про відведення земельної ділянки за відсутності погодження Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області, що є порушенням статті 123 Земельного кодексу.

- За інформацією ДП ЧРФ «Центр ДЗК» договір оренди землі, що укладений між ТОВ «Єврокон Полісся» та Чернігівською міською радою був зареєстрований на 2 роки та втратив чинність, а новий договір від 28 вересня 2010 року №35-28 , що був заключний не зареєстрований в установленому порядку. Акт прийому-передачі земельної ділянки відсутній.

- Земельна ділянка заявлена для проектування та будівництва багатоповерхових житлових будинків з об'єктами соціально-культурного призначення по вул. Савчука в м. Чернігові розташована в зоні Р-2 «Ланшафтно-рекріаційна зона загальноміського значення».

Зміна цільового призначення відбувалася згідно рішення Чернігівської міської ради (двадцять друга сесія п'ятого скликання) від 21.11.2007 року « Про надання, вилучення і передачу земельних ділянок юридичним та фізичним особам в межах м. Чернігова, погодження місця розташування об'єктів та надання згоди на розроблення проектів відведення земельних ділянок».

У відповідності до п.1 ст.20 Земельного кодексу України «Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ТОВ «Єврокон Полісся» за рахунок земель запасу Чернігівської міської ради на землях рекреаційного призначення для проектування та будівництва багатоповерхових житлових будинків з об'єктами соціально-культурного призначення в м. Чернігові по вул. Савчука» затверджено 33-ю сесією 5 скликання 12.12.2008 року Чернігівською міською радою.

- Щодо відшкодування втрат, то згідно постанови КМУ від 17.11.1997 року №1279 вони відшкодовуються при вилученні земель сільськогосподарського і лісогосподарського призначення, а в даному випадку відводилися землі рекреації. Проте згідно ПКМУ від 19.04.1993 року №284 - забудовник повинен відшкодувати збитки власнику землі за знищення зелених насаджень присутніх на ділянці. '

Нагадаємо, що новий 2011 рік розпочався з масової вирубки дерев в районі вулиці Савчука, що має назву Кордівка.

«08 січня нам довелось бути свідками завантаження вантажівок свіжеспиляними в парку деревами», повідомили ЗМІ в листі стурбовані жителі вулиці Савчука.

В Чернігівській міській раді пояснили – це розпочалися підготовчі роботи з будівництва житлового комплексу в цьому районі вул. Савчука.

Ще у 2007 році ТОВ "Єврокон Полісся" сесія міськради надала згоду на розроблення містобудівельного обґрунтування та проекту відведення для проектування і будівництва житлових будинків з об'єктами соціально-культурного призначення.

У 2008 році сесія Чернігівської міської ради затвердила містобудівне обґрунтування для будівництва багатоповерхових житлових будинків з об'єктами соціально-культурного призначення. Підприємство отримало в оренду земельну ділянку 7,5 га.

 

www.pik.cn.ua

28-02-2011