Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

27.03.2011   23:56Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Перемозі селяни боряться за власні права

Крім того, на руках у селян немає жодних документів, які б підтверджували, що СВК на законних підставах орендує їхню землю. «Ось все, що у мене є», – житель Перемоги Михайло Кардіян показує державний акт на право власності на земельну ділянку, датований 9 грудня 2004 року та копію договору оренди, укладеного 15.03.2000 р. на п’ять років. Михайло Кардіян, як і більшість його односельців, не розуміє, як документ, термін дії якого закінчився 15.03.2005 року, міг трансформуватися у новий, строком аж до 4.08.2015 року.

Селяни попросили розібратися у цьому прокуратуру. Кілька власників земельних паїв написали на ім’я ніжинського міжрайонного прокурора колективну скаргу, в якій наполягали, що ніяких договорів не підписували. До того ж, почеркознавча експертиза це підтвердила. Висновки експертів сектору техніко-криміналістичного забезпечення роботи Ніжинського МВ УМВС про несумісність підписів стали підставою для того, щоб прокурор звернувся до суду з проханням визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 2005 року в кожному окремому випадку.

А поки суд та діло, перемозьких пайовиків найбільше хвилює, чи забере їх Іван Куровський під крило свого «Агропрогресу». Було б навіть дивно, якби селяни просилися до когось іншого.

Народний депутат приїжджав тиждень тому у Перемогу і запевнив тутешніх жителів, що готовий з ними співпрацювати, якщо вони того й справді бажають. Людям потрібно було почути це з перших вуст, бо багато різних чуток ходило по селах.

Планувалося, що зустріч з Іваном Куровським у Перемозі буде побудована за принципом: питання – відповідь. Втім цивілізованого діалогу між перемозьцями та нардепом не вийшло. Бо серед сотні присутніх у тісному залі сільського будинку культури знайшлися ті, котрі були аж надто негативно налаштовані, почали кидати звинувачення в обличчя своїм же односельцям, кричали: «Не відбирайте у нас шматок хліба», «Ми задоволені своєю роботою» і т. п. Що вони хотіли цим довести, важко сказати, але зрештою селяни таки пересварилися між собою і зібрання перетворилося на справжній гармидер.

Іван Куровський спробував заспокоїти невдоволених, сказав, що за будь-яких умов ніхто без роботи не залишиться, до того ж, якщо хтось не хоче йти в «Агропрогрес», його силоміць туди не тягтимуть. «Я приїхав не агітувати вас, – резюмував Іван Куровський. – Я приїхав сказати тим людям, котрим я пообіцяв допомогу та підтримку, що слова свого дотримаю».

Селяни, коли розходилися після зборів, тільки й говорили про те, що крикуни «були куплені». Мовляв, дали їм на руки по 100 гривень – ось вони й намагалися зірвати зустріч. Кому був потрібен цей банальний підкуп людей і чи відповідає це дійсності, треба ще з’ясовувати, однак, як у народі кажуть, «диму без вогню не буває».

«Це голова нашого сільгоспкооперативу Анатолій Буряк розколює громаду навпіл, – переконував нас один чоловік. – Я прийшов до Анатолія Михайловича [Буряка] і прошу: можете завезти пісок за гроші? А він каже: чужим не завозимо. Ось таке ставлення до пенсіонерів». Селяни стверджують, що для керівництва СВК ім. Прядка «чужі» – це ті 800 пайовиків, котрі хочуть передати свої земельні та майнові паї в оренду «Агропрогресу».

Адже існує давня домовленість про співпрацю між кооперативом ім. Прядка та товариством «Злагода». От саме через «Злагоду» не було порозуміння у людей ні з попереднім головою СВК Миколою Короваєм, немає і з нинішнім Анатолієм Буряком. Бо перемозькі пайовики «Злагоди» відверто не хочуть. До речі, ми вже про це писали («Деснянка вільна», №98 за 9.09.2010 р., «Немає злагоди між людьми та «Злагодою»).

Позицію районної влади у цій складній ситуації було видно з промови голови Ніжинської райради Олега Бузуна. Він сказав, що потрібно обирати того інвестора, який пропонує кращі умови та допомагатиме громаді розв’язувати соціальні проблеми. Але, знову ж таки, це вирішувати громаді.

Втім, перемозькі власники земельних та майнових паїв з інвестором давно визначилися. Вони привселюдно заявили, що ідуть до Івана Куровського. Залишається тільки владнати юридичні питання, більшості дійти згоди з меншістю, тим хто працює помиритися з пенсіонерами.

І нехай у Перемозі нарешті запанують спокій та взаєморозуміння.

 

 «Деснянка вільна»

http://dponline.cn.ua

10 Март 2011

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.