Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

26.04.2011   11:25Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Безплатна медицина навіть не для всіх пільговиків

Але... в реаліях сьогодення ця конституційна норма діє лише для певних категорій населення. Загалом усім громадянам згідно із Законом "Основи законодавства України про охорону здоров'я" гарантується рівень медико-санітарної допомоги "в обсязі, що встановлюється Кабінетом Міністрів".

Цю суперечність закону та Конституції доводиться розв'язувати на місцях.

- Я майже три тижні пробув у лікарні, - каже чернігівський письменник Володимир Шкварчук. - На ліки в мене пішло три мої пенсії!

Головний лікар Бобровицької центральної лікарні Федір Тодоріко вважає бюджетне фінансування медзакладів недостатнім:

- Нам, приміром, на рік на медикаменти потрібно мільйон гривень. А виділяють 250 тисяч гривень. Тим часом пільговиків ми повинні забезпечити безплатними ліками на 300 тисяч гривень. У грудні не вистачило 177 тисяч гривень для забезпечення хворих цукровим діабетом. Люди скаржилися. Ми просили їх купувати інсулін за свої гроші...

Безплатною реанімація для тяжкохворого в Бобровиці буває лише на день-два.

- Подальший процес забезпечення ліками пацієнта покладається на його родичів, - зазначає головний лікар. - Зрозуміло, трапляються й такі хворі, які нічого не мають. Однак це не означає, що ми тоді їм відмовляємо в лікуванні. Ні. Вони все-таки отримують медичну допомогу. Ми намагаємося мобілізувати певні кошти нашого медзакладу.

Депутат обласної ради, головний лікар Ніжинської центральної районної лікарні Юрій Солодько підрахував, що на 31 тисячу населення району припадає 14 тисяч пільговиків.

- Згідно з чинним законодавством я мушу останніх забезпечити безплатно ліками у стаціонарі, - інформує він. - Проте це нереально. Стовідсотково забезпечені медикаментами лише бригади "швидкої допомоги" та наша реанімація на невідкладні операції. У зимові дні нам привозять до 15-20 безхатченків. І вони, до речі, перетягують від пільговиків левову частку "бюджетних" ліків.

Обласні лікувальні заклади торік отримали на забезпечення хворих медикаментами 40,5 мільйона гривень. Цифра ніби й значна.

- Насправді ці кошти покривають витрати для придбання ліків для найбільш залежних від них хворих, - повідомила заступник начальника управління охорони здоров'я з економічних питань облдержадміністрації Алла Здор. - На інсулін пішло 11 мільйонів гривень, на гемодіаліз - 11 мільйонів гривень. Також безплатно лікували інвалідів та ветеранів Вітчизняної війни. Великий відсоток безплатного забезпечення ліками припадає на хворих на туберкульоз, СНІД.

Загалом майже 70-80 відсотків бюджетного фінансування системи охорони здоров'я регіону припадає на зарплату медиків. Решта - на енергоносії, медпрепарати, апаратуру. Зрозуміло, при цьому переважна більшість чернігівців фактично не можуть отримати медичну допомогу в державних і комунальних закладах охорони здоров'я, не сплативши власні кошти за ліки та "необхідні витратні матеріали".

Павленко Сергій

Чернігівський монітор

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.