Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

17.05.2011   17:32Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Хто оплатить розсекречення генеральних планів міст Чернігівщини?

Такого висновку дійшли представники органів місцевого самоврядування, громадські активісти, представники ЗМІ, які взяли участь у громадських обговорень у вівторок, 17-го травня, у Федерації профспілкових організацій Чернігівської області. На цій зустрічі експерти Східнодноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) презентували результати моніторингового дослідження доступності для громадян генеральних планів міст України.

 

Дослідження проводилося в 196 містах України з населенням понад 25 000 жителів, а також у курортних міста з листопада 2009 року по січень 2011 року. За цей час СЦГІ надіслав офіційні запитів до рад цих міст із проханням надати копію картографічної складової генерального плану та інформацію про текстову частину документа.

 

Генеральний план населеного пункту - це найважливіший документ у сфері містобудування. Він затверджується органами місцевого самоврядування й визначає розвиток міста на найближчі роки. Відповідно до Конституції України, органи місцевого самоврядування представляють відповідну територіальну громаду, а відтак мають здійснюють свої функції від її імені та виключно в її інтересах.

 

-         Логічно, що генеральні плани повинні бути доведені до відома територіальної громади, аби громадяни, безпосередні власники містобудівної документації, могли зробити висновки, наскільки доцільно, економно та ефективно рада діє в її інтересах, - каже співавторка моніторингового звіту Олександра МАТВІЙЧУК..

 

Проте жодне з охоплених моніторингом міст не запропонувало для ознайомлення якісну та повноцінну копію генерального плану або його картографічної складової.

·         5 із 196 міст (Калуш, Моршин, Хмільник, Щолкіне, Южноукраїнськ) надіслали копії лише основних креслень власних генеральних планів.

·         115 із 196 рад міських населених пунктів офіційно або в інший, переважно неправовий спосіб відмовили в доступі до генеральних планів

·         49 із 196 міських рад, тобто 25% охоплених моніторингом населених пунктів, або взагалі не надали відповідей на інформаційні запити, або надіслали листи, що не містять фактичних відповідей на поставлені запитання. Подібні відповіді організатори дослідження розцінили як фактичну відмову в доступі до запитуваної містобудівної документації.

 

Основною причиною відмов у доступі до генеральних планів міські ради назвали наявність на них грифів – «ДСК» (для службового користування) та/або «Таємно». Про це офіційно повідомили ради 82 міст і селищ міського типу. Слід вказати, що застосування грифу «ДСК» суперечить Конституції України і є незаконним. Зокрема, в Чернігові й Ніжині генеральні плани міст знаходяться під грифом «ДСК», а з Прилук на запит СЦГІ відповіли, що «…генеральний план та містобудівна документація відсутня…».

 

Серед інших популярних відмов, якими користуються органи місцевого самоврядування, вказувалися наступні:

·         відсутність технічних можливостей для копіювання карт,

·         їх великий обсяг,

·         зношеність генеральних планів,

·         відсутність коштів у міської ради,

·         не передбачення відповідних витрат у міському бюджеті тощо.

Всі ці відмови також є незаконними.

 

Практика втаємничення генпланів суперечить численним нормам законодавства, зокрема ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» та ЗУ «Про доступ до публічної інформації», які вимагають від органів місцевого самоврядування оприлюднити генеральні плани в мережі інтернет на веб-сайтах міських рад.

 

Експерти Центру зауважили, що багато міст України, переважно обласні центри, вже зараз практикують розміщення на сайтах міських рад частини карт і планів, а часом і пояснювальних записок до генпланів,. Однак зображення картографічних матеріалів на більшості веб-сайтів є недостатньо якісними і не дає можливості повноцінного прочитання карт. Крім цього, розміщення частини матеріалів генеральних планів у мережі Інтернет не підміняє обов’язку міських і селищних рад надавати відповіді на запит поштовим листом.

 

За останні півтора року Східноукраїнський центр громадських ініціатив надіслав інформаційні запити щодо досліджуваної проблеми до 26 управлінь СБУ, 18 проектувальних інститутів і до профільних міністерств. Крім того, було надіслано скарги до 147 міських, районних, міжрайонних та обласних прокуратур на дії міських рад, які незаконно відмовили СЦГІ в доступі до містобудівної документації. Із відповідей на листи було зрозуміло,, що більшість посадових осіб вважають практику засекречення генпланів такою, що не суперечить законам України.

 

-         Складається враження, що ми досі живемо в часи залізної завіси, - каже Володимир ЩЕРБАЧЕНКО. - Проте тепер чиновники протиправно приховують від громадян суспільно значиму інформацію про їхні міста, прикриваючись грифами «ДСК» й «Таємно». Тому ми вимагаємо від Кабінету Міністрів України провести широкі публічні обговорення цього питання,

 

Результати цих консультацій Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ має взяти до уваги при перегляді свого рішення щодо того, доступ до яких видів інформації генеральних планів міст необхідно обмежити. Також від Кабінету Міністрів очікується вже обіцяне прем'єр-міністром Миколою Азаровим фінансування для оновлення й розробки генеральних планів міст.

 

Довідка:

 

Захід відбуватиметься в рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», який реалізує Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».

 

Мета проекту: стимулювати центральні органи державної влади й органи місцевого самоврядування розробити та впровадити в життя процедуру зняття обмежувальних грифів із генпланів українських міст за активної участі громадськості та з урахуванням громадських інтересів.

 

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Володимир Щербаченко, тел. 067 640 94 40

e-mail: planmista@gmail.com

www.totalaction.org.ua

 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.