Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

08.09.2011   15:36Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Про діяльність Пункту тимчасового перебування іноземців «Розсудів» Чернігівської області

За результатами проведення моніторингу представниками Єврокомісії який відбувся в 2009 році, ПТПІ при УМВС України в Чернігівській області увійшов до п’ятірки кращих установ даного типу розташованих в Європі.

Основними завданнями пункту ТПІ є:

- забезпечення тимчасового тримання іноземців до завершення підготовки їх адміністративного видворення;

- створення належних умов проживання іноземців у ПТПІ, забезпечення їх прав і свобод, передбачених чинним законодавством та міжнародними нормами;

- сприяння органам внутрішніх справ, охорони державного кордону та Служби безпеки України у виконанні покладених на них завдань щодо встановлення осіб, поміщених до пункту тимчасового перебування, та їх документування, з’ясування обставин порушення ними законодавства України, участі в цьому посередників, супроводження до пунктів пропуску через державний кордон під час здійснення примусового видворення тощо;

- сприяння іноземцям у встановленні контактів з родичами, земляками, гуманітарними та правозахисними організаціями з метою вирішення питання їх повернення на батьківщину чи поліпшення умов проживання в ПТП;

- проведення роз’яснювальної та профілактичної роботи щодо відповідальності, передбаченої законодавством України за незаконне перебування на її території.

З іноземцями котрі поміщені до ПТПІ згідно встановленого розпорядку дня проводяться зустрічі з представниками УВКБ ООН, МОМ, співробітниками структурних підрозділів МВС, СБУ України, представниками міграційної служби, правозахисних організацій, а також з родичами та знайомими іноземців. Відповідно до встановленого графіку 3 рази на тиждень пункт відвідують юристи Чернігівського громадського комітету із захисту прав людини, для надання юридичної допомоги іноземцям які цього потребують. Також на запрошення керівництва ПТПІ, було проведено зустрічі представників посольств Пакистану та Афганістану з іноземцями які перебувають в пункті, з метою прискорення процесу їх ідентифікації.

За час функціонування в ПТПІ перебували 1011 іноземця, із 52 країн світу. З яких 928 чоловіків, 63 жінки та 20 дітей, зокрема одна із іноземок народила дитину під час перебування в пункті.

На даний час в пункті перебуває 42 іноземців ( 36 - чоловіків, 5 – жінок, 1- дитина) наступних країн походження: Азербайджан – 5, Алжир – 1, Афганістан – 8, Вірменія – 4, В’єтнам – 2, Гвінея – 1, Грузія – 2, Камерун – 1, Кенія – 1, Конго – 2, Нігерія – 2, Пакистан – 1, Палестина – 1, Перу – 1, Росія – 2, Судан – 1, Молдова – 2, Танзанія – 1, Туркменістан – 1, Узбекистан – 3, Чехія - 1.

Вікова група становить: до 25 років – 15.2 %, від 25 до 45 – 43.5 %, від 45 і більше – 41.3 %.

Що стосується країн походжень, то за останній рік вони кардинально змінилися, якщо в 2008-2009 роках основна кількість іноземців були вихідці з Пакистану та Афганістану, та в 2010-2011 це громадяни Сомалі та країн СНД (Грузія, Узбекистан та інші).

Всього було звільнено 967 іноземців з яких 44 % - депортовано, 46% - закінчення терміну, 6 % - МОМ, 4 % - інше.

На статус біженця було подано всього 252 заяви, з яких 201 були подані в 2008 році. За час діяльності пункту тільки 1 особа отримала статус біженця. В поточному році тільки 28 осіб звернулися за статусом біженця.

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.