Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

14.10.2011   09:54Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Громадська рада при облдержадміністрації починає обговорення земельної реформи

12 жовтня 2011 року в облдержадміністрації відбувся перший захід – круглий стіл “Ринок земель – баланс інтересів між економікою, екологією та соціумом”. Вів засідання голова комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Громадської ради при облдержадміністрації Олександр Панченко, який основною метою заходу визначив ознайомлення громадськості з положеннями земельної реформи.

На засідання круглого столу запрошувались представники Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, Головного управління Держкомзему в області, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області, а також громадські організації, які представляють інтереси фермерів.

Ігор Пузан, завідувач сектору взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю Головного управління Держкомзему у Чернігівській області, підкреслив, що нині діючий мораторій на продаж землі обмежує конституційні права власників земельних ділянок, стримує оптимізацію сільськогосподарського володіння та землекористування, знижує конкурентоспроможність вітчизняного сільгоспвиробника, створює умови для тіньового ринку землі.

Він ознайомив присутніх з основними положеннями урядового проекту Закону України “Про ринок землі”, яким передбачено, що власником українських земель може стати лише фізична особа, громадянин України, фермерські господарства і безпосередньо держава. Унеможливлює новий закон необмежену концентрацію земельних масивів в одних руках. Проектом закону передбачено, що граничний розмір земель для ведення товарного сільгоспвиробництва у приватній власності однієї особи в цілому по Україні не може перевищувати 2100 гектарів, зокрема для Полісся – 1500 гектарів. Також створюються умови, за яких новому власнику невигідно перепродавати землю протягом 5-10 років, що практично унеможливить спекуляції.

 Були обговорені питання охорони навколишнього середовища та раціонального використання землі, соціальні аспекти земельної реформи, стан та перспективи розвитку автоматизованої системи кадастру в області.

Учасники круглого столу цікавилися, як буде вирішуватися питання вкраплення дрібних ділянок інших власників у межі земель господарств, механізмом забезпечення об’єктивної грошової оцінки землі, прогнозами щодо вартості землі та орендної плати, а також державним контролем щодо збереження родючості землі.

Попри певні побоювання та застереження, озвучені учасниками круглого столу, більшість присутніх, не висловила сумніву у доцільності проведення земельної реформи.

 

Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.