Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

27.03.2013   19:02Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Генплан Чернігова під грифом «Для службового користування» показали громадським активістам

Чернігівська міська рада у відповіді на інформаційний запит Чернігівського громадського комітету захисту прав людини щодо доступності Генплану заявила, що документ має гриф «Для службового користування» і відмовилась надати його копію. Водночас, працівники управління архітектури та містобудування повідомили про можливість ознайомитися із втаємниченим документом безпосередньо у міській раді.

Про це 27 березня 2013 року на презентації результатів моніторингу доступності генеральних планів розповіли громадські активісти Чернігівщини спільно із експертами Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

З метою перевірити як насправді на практиці працює доступ до Генплану обласного центру координатори проекту у Чернігівській області та ініціативна група по збереженню лісопарку «Ялівщина» відвідали міську раду. Для того, аби отримати доступ до Генплану громадським активістам довелося написати ще одного листа, а саме ознайомлення відбувалося під суворим наглядом працівників управління. Робити фотографії із Генерального плану їм не дозволили.

Щодо інших міст Чернігівщини, то виявилося, що у жодному із них генеральні плани не є доступними для громадськості. Було досліджено усі 16 міст області. Сам моніторинг тривав з липня по грудень 2012 року.

«На сьогодні в жодному місті Чернігівщини, не виконані вимоги законодавства щодо оприлюднення матеріалів генерального плану і їх не можна назвати доступними», - зазначає Віктор Тарасов, виконавчий директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини.

Зокрема, у семи містах області повідомили, що генплани перебувають під грифом «Для службового користування» та зберігаються у райдержадміністраціях (Батурин, Бахмач, Ічня, Носівка, Остер, Семенівка, Щорс).

В Бобровиці, Борзні та Новгород-Сіверському стверджують, що генеральні плани застарілі й втратили чинність. А в Городні документ знаходиться на експертизі в проектному інституті.

З листів міських рад складається враження, що в Мені та Прилуках затвердженого генерального плану міста взагалі ніколи не було.

У Корюківці відповіли, що мають новий затверджений Генплан. Проте для міської ради він недоступий. Документ знаходився в Корюківській райдержадміністрації, яка відмовляється надати його у користування міськраді. Тоді, згідно рішення міської ради, міського голову уповноважили звернутися до суду проти РДА з вимогою передати до міської ради нетаємну частину Генплану міста. На сьогодні Генплан міській раді начебто передали, проте для ознайомлення громадськості документа досі надано не було.

«Генеральні плани забудови міст, згідно законодавства мають бути відкриті для громади. Але, як бачимо, поки що норми закону не виконуються, а обґрунтування міськими радами ненадання запитуваної інформації часто виглядають недолуго», - зазначила Альона Шешеня, одна з співкоординатор моніторингу у Чернігівській області.

***

Моніторинг доступності генпланів в Чернігівській області проводиться у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами.

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.