Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

13.04.2013   16:42Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Прокуратура області: права затриманих, ув’язнених та засуджених порушуються

Під головування прокурора Чернігівської області Максима Говорухи відбулась міжвідомча нарада “Про стан додержання законодавства при вирішенні заяв і повідомлень про катування та інше жорстоке поводження з людьми працівниками правоохоронних органів, розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень даної категорії, а також захисту конституційних прав в’язнів щодо забезпечення матеріально-побутових і медико-санітаних умов їх тримання”.

Разом з міжміськрайпрокурорами в нараді взяли участь керівники УМВС, ДПтСУ, Управління юстиції в Чернігівській області, Управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Як зазначив у вступному слові Максим Говоруха, зміни, які відбулися в сучасному кримінально-процесуальному законодавстві, мають назавжди полишити у минулому ганебну практику застосування недозволених методів слідства та тортур для отримання зізнання.

“Однак, сьогодні кількість заяв і повідомлень про факти катування та іншого жорстокого поводження з людьми, вчинених працівниками органів внутрішніх справ на Чернігівщині, не зменшується. Наявні проблеми потребують більш системних та рішучих заходів реагування. І вжиття їх має стати пріоритетним для усіх правоохоронних органів регіону” – констатував Максим Говоруха.

Генеральним прокурором України визначено пріоритетним напрямок нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів.

Однак організація роботи з питань матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення вказаних установ потребує покращення та вжиття певних спільних невідкладних заходів, насамперед, прокурорами, керівництвом УМВС та УДПтС України в області.

Так, на території області розташовано 28 кімнат для затриманих та доставлених чергових частин органів внутрішніх справ. Протягом 2010 – 2012 років діяльність 24 КЗД через їх невідповідність вимогам відомчих будівельних норм та Європейського комітету проти тортур була призупинена. На сьогодні функціонує лише 11 КЗД, у інших вже протягом тривалого часу проводяться ремонтні роботи.

Залишається проблемним стан медико-санітарного та матеріально-побутового забезпечення ув’язнених та затриманих. Виправні заклади та слідчі ізолятори недоукомплектовані медичними фахівцями. Не створені належні умови щодо лікування осіб, хворих на різні види інфекцій.

“Нам необхідно докласти максимум зусиль для підвищення ефективності своєї роботи на вказаних напрямах, результатом якої повинно бути реальне усунення порушень, зменшення фактів катування, іншого жорстокого поводження з людьми працівниками правоохоронних органів та захист конституційних прав затриманих, ув’язнених та засуджених – підкреслив прокурор області.

За результатами наради визначено конкретні заходи подолання обговорюваних проблем. Серед них, зокрема, невідкладне, оперативне реагування на всі заяви щодо жорсткого поводження із затриманими та ув’язненими, активізація робіт із реконструкції та ремонту кімнат для затриманих та ізоляторів тимчасового тримання тощо.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.