Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.12.2014   11:13Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Вони захищають Батьківщину: соціальні пільги учасникам АТО

Учасники АТО на Донбасі отримали право на 13 видів соціальних гарантій і пільг. Про це йдеться в опублікованому нормативно-правовому акті в парламентській газеті Голос України.

Згідно з повідомленням, учасники АТО мають право на:

- Отримання пенсії пенсіонерам серед військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

- Збереження місця роботи (посади), середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності.

- Одноразову грошову допомогу на день демобілізації. - Грошове забезпечення військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації.

- Надання військовослужбовцям, які брали участь у АТО, статусу учасника бойових дій. - Надання права на отримання позачергових військових звань.

- Надбавку за виконання особливо важливих завдань під час проходження служби в розмірі 100%.

- Належне медичне забезпечення.

- Винагороду в розмірі 100% місячного грошового забезпечення та заробітної плати.

- Право членів сімей військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, інших осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини, на отримання пенсії в розмірі 70% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї.

- Одноразову грошову допомогу в разі загибелі (смерті), інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних і резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори або для проходження служби у військовому резерві. У разі загибелі сума одноразової допомоги становить 500-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (609 тис. грн).

- Допомогу в проведенні похорону і компенсації матеріальних витрат на ритуальні послуги та на спорудження пам’ятників у розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України.

Також державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців не припиняється.

Нагадаємо, раніше в Мінсоцполітики повідомили, що місяць служби в зоні АТО буде рахуватися за три.

На разі більш як 2, 5 тисячі військових отримали статус учасників АТО.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.