Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

10.04.2015   23:42Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Чернігові засуджено работорговців, які відправили в трудове рабство до Росії близько сотні українців

Суд відправив за грати на 8 та 4 років двох осіб, які відправили в трудове рабство до Російської Федерації близько сотні українців.

Майже два роки четверо іноземців та одна громадянка України відправляли до Росії наших співвітчизників на заробітки. Заманювали зарплатою від 300 до 600 доларів США за збір та переробку сільськогосподарської продукції. Суд встановив, що на обіцянки доброго заробітку, харчування та проживання за рахунок роботодавця загалом повелося близько 100 українців.

Заробітчан групами переправляли через кордон в Сумській області. На території РФ з українцями розігрувалася стандартна схема. Їх вивозили до сільської місцевості, де відбирали документи, а потім погрозами чи навіть побоями змушували працювати по 14-18 годин. Проживати доводилося в покинутих та занедбаних господарських будівлях, а у найбільш кричущому випадку — в целофановому наметі просто в полі. Їжу роботодавець привозив лише раз на добу, тому харчуватися доводилося з того, що вдавалося знайти та приготувати самотужки.

Будь-які розмови заробітчан про отримання заслуженої винагороди чи прохання повернути їм документи, щоб повернутися на Батьківщину, роботодавцями жорстоко подавлялися.

Відпрацювавши в рабських умовах три місяці, група трудових рабів наважилася на втечу та повернення додому навіть без документів. За ніч вони дісталися до залізничної станції, звідки в товарному вагоні доїхали до одного з райцентрів. Продавши свої мобільні телефони та підзаробивши ще грошей на розвантаженні вагонів, заробітчани автобусом доїхали до Бєлгорода. На автовокзалі втікачі випадково зустріли ще кількох громадян України, які також потрапили до трудового рабства та втекли від своїх господарів.

Вночі ці громадяни поза пунктом пропуску перетнули державний кордон з Україною та електропоїздами роз’їхалися по домівках.

Під час відпрацювання оперативної інформації співробітники відділу боротьби з торгівлею людьми УМВС України в Чернігівській області затримали двох з п’яти фігурантів – громадянку України та громадянина Молдови. Троє інших зловмисників (теж іноземних громадян) оголошені в міжнародний розшук.

За ознаками частини 3 статті 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини), громадянка України засуджена до чотирьох років позбавлення волі. Громадянин Молдови, який також безпосередньо брав участь в побитті заробітчан, засуджений за тією ж статтею до 8 років позбавлення волі.

Міліція звертається до громадян, які мають інформацію про подібні факти чи самі стали жертвами трудового рабства, обов’язково звертатися до органів внутрішніх справ. Також правоохоронці закликають бути уважними та прискіпливими під час вибору роботи за кордоном.

СЗГ УМВС в Чернігівській області

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.