Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

09.09.2015   23:27Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В Чернігові відбувся круглий стіл «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги»

09 вересня 2015 року Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Всеукраїнської громадської організації «Об'єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» було проведено круглий стіл на тему «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги».

До обговорення питань у рамках круглого столу були запрошені: керуючий справами виконавчого комітету Чернігівської міської ради Станіслав Віхров; в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області В’ячеслав Хардіков; голова Комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Ради адвокатів Чернігівської області Борис Харченко; Регіональний координатор у зв’язках Уповноваженого Верховної ради з прав людини з громадськістю в Чернігівській області Алла Лепеха; адвокат, тренер-модератор, голова Чернігівського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації "Об'єднання адвокатів, які надають БПД" Микола Росомаха; тренер-модератор з обміну досвідом між адвокатами, які надають БВПД Володимир Кухта; директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області – Ірина Протченко; директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко; начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Олеся Пирковська; юристи громадського приймальні ГО «MART» та Чернігівського громадського комітету захисту прав людини; адвокати Чернігівської області.

З вітальними словом перед учасниками круглого столу виступили Ірина Протченко та Микола Росомаха, які зазначили про необхідність досягнення єдності заради спільної мети – налагодження ефективної співпраці між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги.

Під час заходу жваве обговорення викликало питання організації надання безоплатної первинної правової допомоги у Чернігівській області. Керуючий справами виконавчого комітету Чернігівської міської ради Станіслав Віхров виступив з пропозицією започаткувати роботу «юридичних груп» для надання консультацій та роз’яснень з питань чинного законодавства, у складі яких мали б змогу працювати адвокати. Директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко підтримав ініціативу створення центрів надання безоплатної первинної правової допомоги, відмітивши, що більшість клієнтів, які на сьогоднішній день звертаються до місцевих центрів, мають необхідність лише в отриманні усної консультації з питань чинного законодавства.

Обговорюючи питання проведення інформаційної кампанії з метою залучення адвокатів до роботи в системі безоплатної вторинної правової допомоги голова Комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги Борис Харченко запропонував скласти план виїздів у віддалені райони області, у яких існує проблема щодо залучення адвокатів до роботи в системі безоплатної правової допомоги, та провести з ними особисті індивідуальні зустрічі. Підтримавши слушну пропозицію колеги, Микола Росомаха запропонував провести «День відкритих дверей» у Регіональному та місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги, на який запросити адвокатів, які не залучені до надання безоплатної вторинної правової допомоги, з метою роз’яснення основних принципів роботи.

Обговорюючи питання надання безоплатної вторинної правової допомоги малозахищеним верствам населення представники громадських правозахисних організацій звернули увагу на необхідність розширення категорій осіб, які мали б право на отримання адвокатських послуг. Зокрема, юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Ірина Бірюк, відмітила, що для захисту своїх прав до них часто звертаються особи, які постраждали від торгівлі людьми, у яких є необхідність отримання кваліфікованої допомоги адвоката.

Про важливість розроблення стандартів якості надання БВПД в цивільних та адміністративних справах, їх примірну форму та зміст поінформувала присутніх Олеся Пирковська. Підтримавши обговорення даного питання, Борис Харченко наголосив на важливості ведення адвокатського досьє та примірному переліку документів, які повинні в ньому бути.

Також, в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області В’ячеслав Хардіков запросив адвокатів Чернігівської області взяти участь у семінарі, який відбудеться 15.09.2015 року, в ході якого буде висвітлено інформацію стосовно можливості отримання доступу адвокатами до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно з 01 жовтня поточного року.

Під час круглого столу у ході конструктивної дискусії також було обговорено ряд інших важливих питань, що стосуються налагодження дієвої співпраці між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги.

Хід проведення круглого столу учасники заходу оформили шляхом складання протоколу, до якого були внесені усі висловлені зауваження та пропозиції.

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.