Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

21.12.2015   18:17Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Серед державних службовців Чернігівщини менший відсоток жінок керівників

На сьогоднішній день у Чернігівській області спостерігається дискримінація жінок, що працюють на державній службі та займають посади у політичному секторі. Серед яких: розрив в оплаті праці чоловіків і жінок, рівень представництва жінок у політикумі, дискримінація при працевлаштуванні жінок, жінки дуже рідко займають більш високі посади аніж чоловіки. Коли у роботодавців постає питання кого взяти на роботу чоловіка чи жінку, пріоритет надається чоловікам.

Слід визнати факт прихованої дискримінації, що вкоренилася в суспільній свідомості, консервативних ґендерних стереотипах. Коли місце та роль жінки пов’язуються виключно із сім’єю, а чоловіка – із суспільною діяльністю. Слабка представленість жінок у сфері прийняття рішень суперечить принципам демократичного розвитку і також є виявом ґендерної нерівності в Україні. Закон стверджує, що жінки і чоловіки мають рівні права і на працю, і на сімейне життя, але фактично ці права є різними. Для жінок це стосується подвійного навантаження і у сім’ї та на роботі, і проблем з кар’єрним зростанням, для чоловіків – обмеження можливостей для виховання дітей та участі в сімейному житті.

Якщо ж говорити взагалі про співвідношення чисельності жителів до чисельності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування на Чернігівщині (станом на 01.01.2015 рік), то загальна чисельність населення складає 1055,7 тис. чол., з них чисельність посадових осіб місцевого самоврядування складає 3027 тис. чол. Тобто, кількість жителів на одну посадову особу місцевого самоврядування складає 349. А чисельність державних службовців становить 9104 тис. осіб, тобто це 116 жителів на одного державного службовця.

Якщо ж працівників органів місцевого самоврядування та державних службовців розглянути в ґендерному розрізі, то виявиться, що 76,8 % жінок працюють на державній службі і лише 23,2 % чоловіків.

Що стосується посадових осіб органів місцевого самоврядування, то серед них жінок - 2,3 тис., або 74,7 %, що у 2,9 рази перевищує кількість чоловіків. Серед керівників 64,2 % - жінки і 35,8% - чоловіки. Серед спеціалістів частка чоловіків складає лише 14,4 %, решта (85,6 %) – жінки.

І теж спостерігається така закономірність – чим вища категорія посад, тим менше на ній представлено жінок.

Під час проведеного дослідження Чернігівською міською громадською організацією “Юридична клініка “Бона Менте” серед 100 жінок, що працюють у Чернігівській обласній державній адміністрації, Чернігівській районній адміністрації, Чернігівській міській раді, Ніжинській районній державній адміністрації, Прилуцькій державній районній адміністрації та Менській державній районній адміністрації були отримані такі дані:

На запитання чи є у населеному пункті, де проживають респонденти успішні жінки і хто вони за родом діяльності, жінки зазвичай відповідали, що це приватні підприємці, домогосподарки, вчителі, лікарі, продавці на ринку, керівниці магазинів.

Нерівномірне співвідношення чоловіків і жінок свідчить про недостатню увагу керівників до забезпечення ґендерної рівності при підборі кадрів, під час процедури призначення та при формуванні кадрового резерву на заміщення вакантних посад державних службовців.

Саме для визначення проблем дискримінації в органах місцевого самоврядування та на держаній службі Чернігівська міська громадська організація “Юридична клініка “Бона Менте” реалізує проект «Забезпечення ґендерної рівності в органах влади Чернігівської області». Даний проект фінансується у рамках обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства «Чернігівська громада» на 2011—2015 роки.

Метою проекту є забезпечення ґендерної рівності в державному секторі та сприяння соціальній й політичній активності жінок, що працюють на державній службі та в органах місцевого самоврядування у Чернігівській області.

Час Чернігівський

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.