Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

08.12.2016   23:52Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Чернігові обговорили проблеми біженців та внутрішньо переміщених осіб

8 грудня представники ГО «MART» зініціювали прес-сніданок з правозахисниками. У рамках заходу присутнім була запропонована до перегляду документальна стрічка «Тягар доказів» режисера Стефана Кессіссоґлу.

В основу сюжету були покладені історії мешканців африканських країн, які добивалися статусу політичних біженців у Чехії. Після завершення фільму розпочалося обговорення юридичних питань, піднятих у стрічці.

Свою оцінку дали експерти, зокрема Надя Едієва, радник з питань внутрішньо переміщених осіб у Чернігівські області, юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, Олексій Біда, представник Української Гельсінської спілки з прав людини, координатор Центру документування воєнних злочинів та порушень прав людини.

Надя Едієва розповіла про ситуацію з біженцями у нашій країні. Вона зазначила, що Україну зазвичай сприймають як транзитну точку, а не як державу, де можна отримати притулок. Крім того, експерт підняла тему депортації. Якщо у людини, яка нелегально перебуває на території України, немає коштів на дорогу назад, то її виїзд має оплатити держава. Однак в країні може не вистачати коштів на це, тож особа може знаходитись в пункті тимчасового перебування іноземців до півтора року.

Більш актуальною темою для аудиторії виявились проблеми, із якими стикаються внутрішньо переміщені особи. Юристи і правозахисники ставили питання, щодо допомоги таким людям. Найпоширенішими складнощами є отримання тих чи інших документів з територій Донецької та Луганської областей та Криму.

Крім того, Олексій Біда розповів про роботу Центру документування воєнних злочинів та порушення прав людини. Він зазначив, що не всі постраждалі хочуть говорити про порушення їхніх прав. Часом, через страх. Однак координатор центру запевнив ,що реєстр ведеться завдяки максимально закритій системі, яку «зламати» неможливо.

Зустріч проходила у рамках Мандрівного міжнародного фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

ProCn

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.