27.08.2018   20:25Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Які нововведення відбулися у системі надання безоплатної правової допомоги за пів року обговорили під час прес-брифінгу

27 серпня, під час прес-брифінгу в Чернігівській обласній державній адміністрації директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко розповіла про досягнення і нововведення в роботі системи за пів року.

«07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (опубліковано в газеті «Голос України» №4 (6759), яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають найбільш чутливі та соціально незахищені категорії осіб, такі як: діти-сироти, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (у том числі й учасники АТО), малозабезпечені, люди з інвалідністю, переселенці та особи, які претендують на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, біженці, та інші відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Із внесеними законодавчими змінами право на всі види БВПД отримали й особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі», - підкреслила директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко.

Вона зазначила, що Центри отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у:

- Забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб;

- Взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

- Звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Крім того, згаданими законодавчими змінами розширено категорію дітей як суб’єктів права на БВПД.

Отримати її відтепер можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

Також, згідно проекту Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на 2017-2020 роки та Стратегічного плану діяльності Міністерства юстиції на бюджетний 2017 рік у Києві, Харкові, Одесі, Львові та Дніпрі було утворено міжрегіональні ресурсно-комунікаційні платформи. Кожна із платформ у цих містах стане своєрідним «інформаційним хабом» («зв’язковим», «вузлом») для інших суміжних та ближчих областей, майданчиком для спілкування та мережування між людьми об’єднаними спільними ідеями у сфері права та правосуддя.

Саме в цих «хабах» працівники системи БВПД вже почали проходити постійне підвищення своєї кваліфікації.

У цьому ж році, працівники системи БПД долучилися до проведення правопросвітницьких акцій в питанні протидії булінгу. У межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» працівники Чернігівської області долучився до інформаційної кампанії #СтопБулінг, орієнтованої на дітей та їхніх батьків.

Булінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском та є гострою проблемою сучасності.

За даними UNICEF Ukraine за 2017 рік, 67 % дітей стикалися з булінгом (цькуванням), а 40 % постраждалих взагалі ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою. З тих, хто мовчать, – 40 % соромляться про це говорити, а 22 % вважають, що це нормальне явище.

Ірина Протченко зазначила, що велику роль в роботі з такими клієнтами відіграють Бюро правової допомоги, які проводять правопросвітницькі заходи.

На початку року відбулося 2 конкурси з відбору адвокатів, які надаватимуть БВПД. За результатами яких додалося ще 24 адвокати, які надаватимуть таку допомогу на Чернігівщині. Постійно проводяться зустрічі з обміну досвідом адвокатів.

А ще у цьому році, уряд підтримав ініціативу Міністерства юстиції щодо перерозподілу видатків та збільшення обсягу фінансування системи безоплатної правової допомоги. Такі потреби обумовлені суттєвим зростанням кількості звернень українців за правовою допомогою та, відповідно, зростанням кількості випадків представництва адвокатами та фахівцями системи інтересів громадян у судах

За правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П'ятницька, 39, оф. 711.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.