Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

25.01.2019   22:27Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Кардинальні зміни у психоневрологічному інтернаті на Чернігівщині: результати повторного моніторингового візиту

Співробітник Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Анастасія Клюга разом з громадськими моніторами Сергієм Буровим і Віктором Тарасовим здійснили повторний моніторинговий візит до Городнянського психоневрологічного інтернату у Чернігівській області.

Під час першого візиту до цієї установи, який відбувся у 2015 році, монітори виявили грубі недоліки та порушення прав підопічних закладу. Відомості за результатами перевірки були внесені прокуратурою Чернігівської області до ЄРДР за ч. 1 ст. 367 КК України (службова недбалість).

Повторний візит засвідчив кардинальні зміни, які відбулися в інтернаті. Зокрема, приміщення, де раніше підопічних зачиняли за різного роду провини, переобладнали у молитовну кімнату. Усі мешканці, з якими спілкувалася моніторингова група, підтвердили, що після візиту НПМ у 2015 році припинилася практика тримання людей у холодному приміщенні.

Також суттєві зміни відбулися у відділенні для лежачих хворих. На час попереднього візиту там стояв нестерпний сморід, люди справляли природні потреби «під себе», від чого у них утворювалися пролежні та ранами на тілі, а підопічній з видимою раковою пухлиною молочної залози не надавалася медична допомога. На час повторного візиту монітори не одразу впізнали це відділення. В усіх кімнатах проведено ремонт, мешканці доглянуті, у підгузках, відсутній неприємний запах. Окрім того, під час перевірки роботи медичного блоку суттєвих зауважень не було зроблено. Підопічну закладу вчасно отримують консультації вузьких спеціалістів, за необхідності їх госпіталізують до лікарень.

«Це вперше на моїй практиці, коли в установі відбулися такі неймовірні зміни після візиту співробітників Департаменту національного превентивного механізму. Це дійсно вражає. Керівництво і персонал зрозуміли, що вони працюють для підопічних і що дотримання їхніх прав є найважливішою частиною роботи інтернату», – поділилася своїми враженнями співробітник Департаменту НПМ Анастасія Клюга.

Звіт за результатами візиту буде надісланий до Чернігівської обласної державної адміністрації та Міністерства соціальної політики України.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.