Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

14.02.2019   16:27Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Як відбувають покарання неповнолітні засуджені у Прилуцькій виховній колонії: результати моніторингового візиту

В рамках реалізації національного превентивного механізму співробітники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили плановий моніторинговий візит до Державної установи «Прилуцька виховна колонія» та перевірили стан дотримання прав неповнолітніх засуджених.

Моніторингова група відзначила, що керівництвом колонії вживаються заходи з приведення умов тримання підлітків у відповідність до встановлених законом вимог. Загальний морально-психологічний клімат в установі добрий, вихованці охоче спілкувалися та розповідали про своє життя за ґратами.

Водночас, моніторинговою групою виявлено деякі порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних стандартів у сфері поводження з в’язнями.

Під час конфіденційного спілкування від хлопців не надходило особливих нарікань на умови відбування покарання та ставлення до них з боку персоналу установи, однак вони відзначили, що адміністрація установи обмежує їхнє право на телефонні розмови. Всупереч вимог законодавства вихованцям надається дозвіл здійснювати лише одну телефонну розмову на день.

Крім того, в установі не виконуються норми Кримінально-виконавчого кодексу України щодо права засуджених на відвідування культурно-видовищних і спортивних заходів за межами виховної колонії в супроводі персоналу або батьків.

Під час відвідування приміщень харчоблоку було виявлено зношений посуд, який мав сліди бруду унаслідок тривалого використання, температура в їдальні не перевищувала 14°C.

У Прилуцькій виховній колонії не врегульовано питання надання медичної допомоги філією «Державної установи «Центр охорони здоров’я», яка досі не має ліцензії на здійснення медичної діяльності.

Крім того, не ведеться належний контроль за лікуванням. Під час спілкування з вихованцями один з них поскаржився на часті болі у шлунку та розповів, що йому призначено ліки, які не допомагають. Однак в його медичній карті відсутня інформація про звернення зі скаргами та медичні призначення.

За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав неповнолітніх засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.