Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

15.02.2019   10:40Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Результати моніторингових візитів до органів поліції міста Чернігова

Працівник Департаменту реалізації національного превентивного механізму Олександр Малий, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха і громадський монітор Інна Сімакіна здійснили моніторингові візити до Чернігівського відділу поліції та Чернігівського районного відділення поліції ГУНП в Чернігівській області.

У ході візитів до вказаних органів поліції виявлені випадки порушення права на свободу та особисту недоторканість. Так, протоколи про затримання осіб за підозрою у вчиненні злочинів складаються через достатньо тривалий час після затримання, в протоколах не зазначається місце затримання. Мають місце порушення права на захист затриманих осіб. Про їх затримання відповідний Центр з надання безоплатної правової допомоги негайно після затримання не повідомляється, як наслідок адвокати прибувають до поліції не своєчасно. Через відсутність спеціальних кімнат неможливе проведення конфіденційних побачень затриманих осіб із захисниками.

У Чернігівському районному відділенні поліції відсутня також кімната для проведення слідчих дій, у Чернігівському відділі поліції така кімната є, однак, належним чином не обладнана та не використовується, тому процесуальні дії із затриманими проводяться в службових кабінетах працівників поліції.

Окрім цього, в Чернігівському відділі поліції обов’язки покладені Кримінальним процесуальним кодексом України на особу, відповідальну за перебування затриманих виконуються частково та не забезпечується повною мірою дотримання прав затриманих.

На час візиту на дверях окремих службових кабінетів вказаних органів поліції були відсутні таблички із зазначенням номерів, посад та прізвищ працівників, які в них працюють. Через це в разі потреби неможливо буде встановити, у яких саме службових приміщеннях перебували затримані чи доставлені особи, які скаржаться на неналежне з ними поводження з боку працівників поліції.

У службових кабінетах Чернігівського відділу поліції виявлені предмети, які можуть бути використані для заподіяння тілесних ушкоджень затриманим, доставленим та взятим під варту особам (боксерський мішок, ніж, подарункова шабля).

У Чернігівському відділі поліції не забезпечено вільний доступ громадян до Книги скарг та пропозицій, яка знаходилася за віконцем у чергового.

Звіти за результатами візитів будуть надіслані до Головного управління Національної поліції України в Чернігівській області.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.