Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

13.12.2021   23:47Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Тухле м'ясо та погані умови проживання: що побачили правозахисники у Чернігівському СІЗО

Неналежні умови проживання, зіпсоване м'ясо, відсутність особистого простору. Харківська правозахисна група 2 грудня відвідала чернігівський слідчий ізолятор. Результати перевірки оприлюднили 13 грудня на своєму інформаційному порталі.

На кухні перевіряючі знайшли м'ясо, яке, на їхню думку, було неїстівним. Хоча, за словами адміністрації, з нього мали готувати вечерю ув'язненим.

"Воно мало тухлий запах та завітрений несвіжий вигляд. Крім того, у холодильнику, як і в цілому на кухні, панувала антисанітарія – поверхні були вкриті нальотом старого невідмитого бруду", – йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією, їжу розносять по камерах в іржавому посуді, який виглядає непридатним для зберігання продуктів.

Кімната для сушки речей замала, а відтак навіть взимку випрані речі сушать на вулиці – про це свідчать натягнуті дроти.

За словами заступника начальника ізолятора, житлові приміщення за часів радянської влади були обкладені плиткою зовні та зсередини, яка затримує вологу. Через це приміщення потерпають від вологи, цвілі та плісняви.

Умови проживання засуджених перевіряльники назвали одними з найгірших, які вони бачили. Йдеться про приміщення, де проживають засуджені, які виконують роботу із господарського обслуговування. Вони сплять на двоповерхових ліжках і, як зробили висновок відвідувачі, мешканцям не вистачає особистого простору.

Подвір'я для прогулянок – в аварійному стані, не захищені від негоди. Під час дощу наповнюються водою, яку засуджені самостійно вичерпують.

До довічно засуджених моніторингову групу не пустили.

"Заступник начальника установи вказав, що, начебто, на засуджених до довічного позбавлення волі у транзитних камерах КВК не розповсюджується. Монітори вважають, що перешкоджання в доступі до камер довічно позбавлених волі засуджених пов’язані із наміром приховати неналежні умови тримання, про які монітори мали інформацію".

Нагадаємо, установа функціонує із 1705 року. На час візиту в там перебували 348 ув’язнених, 18 осіб господарського блоку та восьмеро засуджених до довічного позбавлення волі.

Суспільне написало запит до Мін'юсту, щоб дізнатися, чому саме в таких умовах утримують ув'язнених та чи буде реакція на перевірку.

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.