Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

14.02.2024   13:10Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

11 мобільних бригад, 2 консультативні служби, широка просвітницька робота: досвід Прилуччини у запобіганні та протидії домашньому насильству

А також співпраця з громадськими організаціями, благодійними фондами, участь в акціях – про все, що робиться в районі задля подолання цієї проблеми, розповіла під час брифінгу в медіацентрі ОВА Олеся Кісленко, заступниця голови Прилуцької РДА.

«Війна поглибила проблему домашнього насильства. Втім постраждалі мають розуміти, що про таке не можна мовчати, необхідно відкрито говорити про випадки насильства, звертатися за соціально-психологічною допомогою», – зауважила спікерка.

До речі, останню надають команди мобільних бригад, яких наразі 11 в районі (по одній в кожній ТГ). Звернутися за безоплатною соціально-психологічною допомогою можуть всі жителі району, в тому числі і внутрішньо переміщені особи.

За словами Олесі Кісленко, мобільна бригада консультує постраждалих осіб про їхні права та можливість отримання медичних, юридичних та інших послуг, а також займається інформаційно-просвітницькою діяльністю.

Якщо говорити про статистику звернень до мобільних бригад протягом останніх трьох років, то в більшості ТГ їх кількість збільшилася. Але це пов’язано не зі збільшенням випадків домашнього насильства, а насамперед з розумінням, що цю проблему не можна замовчувати.

Контакти мобільних бригад можна знайти як на офіційному сайті, так і на фейсбук-сторінці РВА.

Також, у Прилуцькому районі функціонують 2 спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі: при комунальному закладі «Варвинський Центр соціальних служб» (Варва) та при Центрі соціальних служб (Прилуки).

Покращенню якості надання послуг постраждалим від насильства сприяють громадські організації та благодійні фонди. Це і ГО «Інноваційні соціальні рішення» у Варвинській територіальній громаді, і ГО «Ладанстарт» у Ладанській. Прилуцька міська рада тісно співпрацює з ГО «Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини», ГО «Ла Страда – Україна», ГО «Центр гендерної культури», ГО «Центр зайнятості Вільних людей».

«А щорічну Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства» проводимо без виключення у всіх територіальних громадах району. У минулому році залучали до акції навіть дошкільнят. Адже важливо з раннього віку розповідати про цю проблему. Більше того, ми започаткували акції «Не ламай калину» – щорічно 25 листопада у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок висаджуємо кущі калини, інсталяція взуття як мовчазний символічний протест проти насильства та «Приміряй на себе стрічку», – розповіла спікерка.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини

Чернігівські правозахисники та волонтери посилили навики з лідерства та комунікацій 19:28

Продовжуємо працювати над підсиленням власного організаційного потенціалу в актуальних умовах та для ефективної роботи з вразливими групами. Цього разу працівники та волонтери Чернігівського громадського комітету захисту прав людини пройшли навчання на тему «Лідерство та ефективні комунікації в роботі громадського активіста».

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.