Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

21.03.2024   23:52Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Понад 600 звернень щодо порушень прав людини надійшло від жителів Чернігівщини з початку 2024 року

З початку 2024 року від жителів Чернігівської області до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло 627 звернень. Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це повідомила представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області Лариса Шумна під час робочої зустрічі з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем у Чернігові.

За її словами, за увесь 2023 рік таких звернень було 1 253.

"Переважно звернення громадян стосуються розшуку безвісти зниклих, членів родин військовослужбовців, порушення прав дітей та консультування внутрішньо переміщених осіб", — зазначила Шумна.

Також, з її слів, команда представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області за 2023 рік здійснила 68 моніторингових візитів, з початку 2024 року — 25.

"Проводимо моніторингові візити до місць несвободи громадян. На Чернігівщині налічується до 300 таких місць несвободи різного відомчого підпорядкування: це не лише в'язниці, а й соціальної, освітньої, сфери охорони здоров'я. Також проводимо і безвиїзні моніторингові візити. Це, перш за все, моніторинги сайтів установ, організацій, закладів на предмет додержання інформаційних прав громадян".

Як повідомив на цій же зустрічі Дмитро Лубінець, під час таких моніторингових візитів на території Чернігівської області зафіксували порушення прав людини у системі Міністерства юстиції, а саме: департаменту виконання покарань.

Зокрема, йдеться про ситуацію, коли у приміщенні СІЗО, площею 15 квадратних метрів, одночасно перебували восьмеро людей.

"Ми писали акти реагування, сподіваємось, що ситуація поліпшиться. Ми розуміємо, що там основне застереження, на якому ми не наполягаємо, це незабезпечення бомбосховищем. Це, в принципі, неможливо станом на зараз. Але жорстке поводження — коли фактично на людину припадає менше двох квадратних метрів — вже підпадає під трактування, як можливо, катування", — пояснив Дмитро Лубінець.

Останні новини

Чернігівські правозахисники та волонтери посилили навики з лідерства та комунікацій 19:28

Продовжуємо працювати над підсиленням власного організаційного потенціалу в актуальних умовах та для ефективної роботи з вразливими групами. Цього разу працівники та волонтери Чернігівського громадського комітету захисту прав людини пройшли навчання на тему «Лідерство та ефективні комунікації в роботі громадського активіста».

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.