Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

14.10.2005   23:54Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Рудьковський проти Кочубея. Справу перенесли в суд

Натовп біля міської ради налічував від 5 до 7 тисяч людей. Біля входу до міської ради їх чекав кордон міліції у кількості близько 50 осіб. По периметру це були 20 спецназівців у касках та зі щитами, решта — звичайні ППСники з Чернігова. За закликом народного депутата Миколи Рудьковського протестувальники почали відтісняти міліцію від міськради. У відповідь правоохоронці за наказом полковника міліції Івана Кочубея почали застосовувати гумові кийки та димно-газово-шумові гранати. Унаслідок чого досить багато осіб отримали фізичні ушкодження.

Потерпілі подали на Івана Кочубея в суд. Зараз у суді розглядається позов 28 потерпілих, допитуються свідки, вивчаються відеоматеріали. Хоча, на мою думку, зовсім немає шансів, що суд закінчиться хоча б до Нового року. Основна судова "фішка" Івана Івановича — це власний захист та те, що він захищав не міськраду, а територіальну виборчу дільницю №208, яка знаходиться у тому ж приміщенні. Як говорить Кочубей, він не хотів повторення подій у Мукачевому. Та й голова ТВК №208 Олексій Мекшун попросив посилити охорону дільниці. Цікаві наслідки від звичайного посилення! А якби він попросив "дуже посилити" охорону — Іван Іванович танки б пригнав та дзот збудував?

А взагалі цікаво: хто буде відповідати за покалічених міліціонерів, один з яких осліп? Та й цікаво було б дізнатись про роль у цих подіях багатьох осіб, у тому числі й "бойового тарана СПУ" Миколи Рудьковського — відомого шоумена та "ненависника" Олександра Соколова. Ненавидить він його, ненавидить, а спільні справи робить. Факт, над яким варто замислитись: того дня, коли блокували міськраду, щоб нікого з депутатів не випустити з неї без прийнятого позитивного для протестувальників рішення, декілька чиновників вирішили вийти з неї. Народ упізнав у них керівників СДПУшної компанії "Ашер" і тому їх не випустив. їх здивування було величезне: "Коля, ти чьо?" — запитували вони. Микола Рудьковський швиденько розчистив для них дорогу.

А судове засідання продовжується...

 

Іван ОЧЕРЕТНИЙ

 

«Сіверщина», 14 жовтня 2005 року

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.