18.10.2005   22:09Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

“ПОРА” проти “ПОРИ” або кінець революції (ФОТО)

Боровик повідомив, що "Пора" виготовила "чорну мітку" з портретом Атрошенка, якого видно через тюремні ґрати, яку планує вручити губернаторові».

По інший бік площі, вхід в облдержадміністрацію охороняла «конкуруюча фірма», біля 30 молодиків з символікою Чернігівської міської громадської організації „ПОРА!” та парою прапорів із символікою «Громадського руху «Дістало». Цю групу очолювали герої подій річної давності навколо арештів представників «ПОРИ» Олександр Ломако та Тетяна Пекур, а також заслужений чернігівський «діставальщик» Тарас Вознюк.

Як офіційно повідомили представники цього угрупування: «Чернігівська міська громадська організація „ПОРА!” виступає проти цього політичного цирку самозванців. Люди, що називають себе „партією Пора” та послідовниками громадянської кампанії „ПОРА!” насправді не мають до неї ніякого відношення. Лишень, подивіться на ті прізвища, що фігурують в керівництві їхнього Чернігівського осередку – Валерій Боровик, Віктор Горбач, Андрій Кислий... – ці люди не мають нічого спільного з справжньою ПОРОЮ. Використавши популярну революційну назву вони намагаються отримати політичні та фінансові дивіденди. Ми переконані, що це є проявом кучмізму.
Громадська організація „ПОРА!” рішуче засуджує дії політичної партії з однойменною назвою, спрямовані на дискредитацію ідей, принципів та самої суті ПОРИ та пояснює це намаганням партії „Пора” здобути політичні дивіденди. Партія, створена проти волі активістів не може претендувати на народну довіру і виступати від імені ПОРИ!
»

Крім символіки, обидві групи були схожі присутністю молодих людей з «відсутнє-оплаченими» обличчями, які вирішили в цей похмурий день прогуляти пари та заробити трохи грошей собі на пиво.

Обидві групи задля донесення своєї точки зору до конкурентів та перехожих використовували цілком парламентські засоби та вислови. Представники громадської організації „ПОРА!” та «діставальщики», використовуючи гучномовець, закликали студентів забрати обіцяні 15 гривень та повернутися на пари, а «червивому грибу Боровику» відповідно пропонували податися на нари. Представники партії «ПОРА» Боровика відповідали биттям в металеві бочки. По ходу ватажки обох зборів роздавали інтерв’ю нечисленним журналістам.

Через непогоду зібрання продовжувалося трохи більше години. Обіцяної передачі «чорної мітки» не відбулося. Обидва ватажки, Валерій Боровик та Тарас Вознюк, зустрілися на нейтральній території та в присутності нечислених журналістів картинно «пожурили» один одного за зраду ідей Майдану та використання бренду «ПОРИ».

Як, доречі, повідомляв сайт Майдан: «…Частая смена партий не чужда Валерию Боровику. Возглавлял областную организацию Либеральной партии В. Щербаня, арестованного недавно в США. Работал начальником областного штаба “Нашей Украины” в 2002 г., даже был сотым номером в списке блока в Верховную Раду, откуда его потом “ушли” после скандала вокруг финансов, после чего он выступил против представителя “Нашей Украины” по мажоритарному Нежинскому избирательному округу. И проиграл. Оправившись от удара, уже в 2005 В. Боровик всплывает как один из членов политисполкома политического проекта “гражданская партия “Пора”».

На нашу думку, зазначені заходи свідчать про кінець романтичних ідей «помаранчевої» революції. Напередодні виборів, кілька політичних авантюристів, перебігаючи з одного лагерю до іншого, вирішили на залишках рейтингу бренду «ПОРИ» в’їхати в обласну чи міську ради. А та сама «помаранчева піхота», яка мерзла на Майдані, яку кидали в міліцейські відділки, вже нікому на потрібна.

 

ЧГКЗПЛ