Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

10.02.2006   16:15Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Їдемо на «Ви» з гендером!

Учасники семінару – редактори та журналісти ЗМІ м. Чернігова та області – намагалися вирішити ряд завдань, які ставили перед собою організатори, а саме:

-  формування прогресивного гендерного світогляду серед журналістів;

-  просування ідей рівності жінок і чоловіків через ЗМІ;

-  в режимі інтерактивної методики, лекційних і семінарських занять розробити алгоритм впровадження рівності жінок і чоловіків в життя.

В процесі спілкування учасники дійшли висновку, що засоби масової інформації – це дзеркало суспільних стереотипів, і тому журналісти мають впливати на їх зміну через розкриття суті фемінізму, гендеру та гендерної рівності; що «в більшості випадків саме стать впливає на професійну роботу журналістів». Однак, деякі учасники наголошували на тому, що: саме професіоналізм – це головна вимога до особистості журналіста; негативний образ феміністок – це не тільки провина ЗМІ, а й поведінка самих героїнь публікацій.

Журналісти із зацікавленістю поринули в історію жіночого руху, опанували основи базових понять фемінізму та гендеру, проаналізували законодавчу базу України про захист прав, покращення становища жінок та впровадження  гендерної рівності. Більшість висновків учасників семінару спиралися на гендерний портрет України та регіону очима статистики, а, як відомо, факти – річ уперта.

Організатори семінару відтворили репрезентацію (зображення, образи, представлення, утвердження) жінок і чоловіків у ЗМІ протягом ХХ – на поч. ХХІ століть. Історичний погляд на образ чоловіка і жінки, створений засобами масової інформації, викликав високу зацікавленість і жваву дискусію серед журналістів. Одні – погоджувалися, що у більшості випадків стереотипи у зображенні образів чоловіків і жінок – це заслуга ЗМІ; інші – дотримувалися точки зору, що вони не формують стереотипи, а тільки віддзеркалюють стосунки і взаємини, які склалися у суспільстві.

Дискусія не завадила досягти головної мети семінару - донести важливість засобів масової інформації  у формуванні гендерної культури та гендерної демократії суспільства. На їх думку, саме ЗМІ спроможні сьогодні, в час жорстоких політичних баталій, донести до суспільства суть Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», який вступив у силу 01 січня 2006 року, і можуть суттєво вплинути на його реалізацію.

Семінар надихнув журналістів на розробку проектів «Інформаційна кампанія з питань гендерної рівності очима журналістів». В результаті роботи творчих груп з цього питання журналісти запропонували:

-           провести журналістську акцію «Жінка в бізнесі», інтерв’ю з жінками-бізнесменами, обговорення конкретних жіночих бізнес-проектів, оголошення конкурсу на кращу жінку у бізнесі;

-           проведення інформаційно-освітньої програми з питань рівності жінок і чоловіків у контексті сімейного виховання у школі та педагогічного всеобучу батьків;

-           ініціювання інформаційних акцій для молоді через молодіжні клуби, дискотеки, об’єднання.

Було окреслено ще один напрямок діяльності, на який можуть впливати журналісти – це проблема зайнятості та працевлаштування чоловіків і жінок. Учасники семінару запропонували проведення круглого столу і публікацію циклу статей за відповідною тематикою. Результатом роботи у цьому напрямку має стати проведення конкурсів професійної майстерності для жінок і чоловіків з подальшим працевлаштуванням переможців.

 

Юлія Йовенко,

Координатор проектів ОБСЄ в Чернігівській області

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.