22.08.2006   11:25Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Земля як джерело спокуси

Фахівці цього підрозділу встановили, що найбільш поширеними злочинами у сфері земельних відносин є незаконна видача земельних сертифікатів, внесення у списки на отримання земельних паїв сторонніх осіб, які не мають на це законного права, підробки протоколів засідань сільських рад з позитивними рішеннями питання видачі земельних сертифікатів, незаконне надання в оренду земельних ділянок з резервного фонду.

 

Загалом від початку року співробітники УДСБЕЗ ретельно відпрацювали понад 60 об’єктів господарювання і викрили 18 посадових злочинів, 14 з яких безпосередньо пов’язані з земельними відносинами. Сума завданих державі збитків наближається до мільйона гривень. До кримінальної відповідальності притягнуто 7 осіб, в числі яких фігурують і представники органів влади та управління.

 

За відомчою статистикою, серед злочинних проявів переважають факти службового підроблення, зловживання владою та перевищення службових повноважень. Як правило, злочини скоюють представники органів місцевого самоврядування та голови селянських сільськогосподарських товариств, які мають право розпоряджатись землею.

 

У зовсім не почесному списку “героїв” від розподілу землі — посадовці Талалаївської селищної ради, які без проведення сесії видали завідомо неправдиве рішення про продаж земельної ділянки загальною площею понад 6 гектарів місцевому цегельному заводові. Експертна оцінка проданої землі сягає 362 тис. грн., однак підприємству ця ділянка з невідомих поки що причин обійшлася на 230 тисяч дешевше. Причину такого “альтруїзму” чиновників встановлює Талалаївська районна прокуратура в рамках порушеної за цим фактом кримінальної справи.

 

Не є рідкістю прагнення долучитися до розподілу землі з боку осіб, що не мають на це юридичного права. Як вони вже там вмовляли повноважних керівників — то окреме питання, але факт залишається фактом: таки вмовили. У нинішньому році працівники міліції викрили 5 випадків незаконного внесення сторонніх осіб (загалом 30 чоловік) до списків на отримання земельних паїв. Це спричинило збитки державі на суму понад 306 тис. грн.

 

Посадовці сільгосппідприємства в с. Прибинь Корюківського району примудрилися незаконно внести до списків на розпаювання землі аж 11 чоловік, їхні колеги з Дрімайлівки, що на Куликівщині — ще 8. Далі списки були надані до районних відділів земельних ресурсів, і люди, що перебували у переліках всупереч закону, спокійнісінько одержали не свою землю. Тільки у цих двох випадках завдано шкоду державі на 113 тис. грн. та 46 тис. грн. відповідно. За обома наведеними фактами були порушені кримінальні справи, розслідування у яких наразі завершене, вони направлені на розгляд суду.

 

Наостанок додамо: обласна статистика в сфері землекористування оперує майже астрономічними цифрами. Площа земель сільськогосподарського призначення на Чернігівщині перевищує 2 мільйони гектарів. На цій землі працюють 612 реформованих сільгосппідприємств, налічується 347 тисяч власників земельних паїв, понад 202 тисячі з них отримали державні акти на право власності на землю. Зрозуміло, що перевірити законність всього процесу силами нечисленних співробітників УДСБЕЗ — справа складна і довготривала. Однак правоохоронці сповнені рішучості навести лад у цій сфері, що визнано одним із пріоритетів діяльності органів внутрішніх справ. Тож, поза сумнівом, на черзі ще не один десяток викриттів “земельних махінаторів”.

 

ЦГЗ УМВС України в Чернігівській області