Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

14.09.2006   23:37Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Незвичайний громадянин на прийомі у депутата міської ради

Згідно з чинним законодавством, депутат міської ради зобов’язаний створити громадську приймальню і встановити дні і години прийому – на жаль, наші обранці на сьогоднішній день цю вимогу не реалізували – вони погоджуються приймати на робочих місцях за попередньою домовленістю, тобто, зателефонувати, попроситись до них і бути вдячним за дозвіл.

Одного разу довелось телефонувати на декілька номерів телефонів, щоб отримати деяку інформацію щодо громадських приймалень: телефонуючи на один – говорять передзвонити на інший, там говорять, що взагалі такої особи не знають; спроба №2 по першому номеру: як я можу потрапити на прийом до депутата міської ради П.І.П? відповідь: ну... добре, зараз знайду... В такому випадку і така відповідь задовольняє, але ж і обурює. А деякі громадяни міста не наважаться на спробу №2 – зрозуміють, що просити про допомогу немає сенсу.

Нарешті, після довгих процедур пошуку, ми вже на прийомі у депутата міської ради. Від тебе бажають швидкого і не важкого питання, а коли тема розмови переходить до слів „передвиборна програма Вашої партії передбачає...” – у посадовця змінюється вираз обличчя і вони відповідають: Ви не звичайний громадянин!

Зробимо висновок:

Пересічні (звичайні) громадяни не цікавляться політичним життям в місті, регіоні або Україні, можливо і цікавляться, але на лавці біля під’їзду, а на прийом до депутата не наважуються йти – може це справа не тільки громадянина, а й посадових осіб, які вважають нас такими звичайними і передбачуваними.

Ми будемо жити краще, якщо будемо „незвичайними”.

До речі, для пошуку депутатів, використовувалась база даних, надана нашій організації міською радою тільки після офіційного запиту.

 

Покращити звітування посадових осіб, обраних за списками політичних партій і блоків, перед громадянами та оцінити ефективність їх роботи – таку мету має проект, який реалізує громадська організація Центр „Доброчин” в місті Чернігові. 

Діяльність проходить в рамках програми „Зміцнення організацій громадянського суспільства в Україні” Мережі громадянської дії в Україні (UCAN) Інституту сталих спільнот за фінансової підтримки АМР США (USAID).

  

Сергій Хоменко

Юрист Центру „Доброчин”

(незвичайний громадянин)

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.