20.12.2006   21:21Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Жінкам і чоловікам - однакові права

Голова обласної організації Спілки жінок України Ірина Дорожкина, заступник начальника управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації Борис Атрощенко, головний спеціаліст цього управління Ніна Тимощенко вели мову про питання гендерної демократії та перспективи її розвитку на Чернігівщині. Виступили також представники обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, обласного управління статистики, обласного центру зайнятості, управління освіти і науки облдержадміністрації, громадських організацій. Вони відзначили, що чи не найбільш знаковим для нашої держави у сфері забезпечення тендерної рівності можна вважати 2005 рік, коли був виданий Указ Президента України "Про удосконалення роботи централь них і місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків", а Верховною Радою України був прийнятий Закон "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків", які визначили інституційно-правові засади тендерних взаємовідносин у суспільстві. Таким чином відбулося законодавче закріплення тендерної рівності жінок і чоловіків, що є ознакою розвинутого громадянського суспільства, відповідності його європейським стандартам.

Разом з тим, на думку доповідача Ніни Тимощенко, темпи впровадження цього закону України у практику діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій ще не відповідають потребам часу, що перешкоджає динамічному соціальному розвитку в контексті тендерних перетворень. Просвітницька робота ведеться недостатньо, не працюють радники та уповноважені з тендерних питань. І взагалі, питання тендерної рівності практично не враховуються під час прийняття політичних рішень, планування, у бюджетних програмах.

Результатом громадських слухань має бути створення координаційних рад із питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків при облдержадміністрації, міських радах і райдержадміністраціях; запровадження радників з тендерних питань при голові обласної ради, голові облдержадміністрації, а також головах райдержадміністрацій; створення в області постій¬но діючого тендерного центру при управлінні у справах молоді і спорту облдержадміністрації; у вищих навчальних закладах і середніх школах області має розпочатися тендерна освіта.

Учасники громадських слухань прийняли рекомендації, які містять звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, обласної ради, облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, а також до жінок-депутатів.

 

...І досвід, який не має кордонів

 

У навчально-методичному центрі Федерації профспілкових організацій області щороку поповнюють свої знання понад 10 тисяч профспілкових активістів. Цього року новий навчальний рік розпочався семінаром для голів обласних та первинних профспілкових організацій Чернігова, на якому презентовано проект «Трудові права - соціальні можливості (захист прав людини у сфері праці)», що реалізується в рамках Програми МАТРА КАП посольства Королівства Нідерланди в Україні. Його мета - досягнення на Чернігівщині вищого рівня захисту прав усіх працівників.

Буде розгорнута інформаційна кампанія, що включає відкриття телефонної «гарячої лінії», цикл тематичних передач на обласному і Чернігівському міському телебаченні, радіо, публікації в газетах, видання інформаційних буклетів. Проект втілюється в життя навчально-методичним центром профспілок та обласною організацією Спілки жінок України у співпраці з Федерацією профспілкових організацій області за підтримки головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, обласної служби зайнятості та територіальної державної інспекції праці.

У семінарі взяв участь Пер Айзенрайх - міжнародний викладач з проблем діяльності профспілок Датської об'єднаної федерації профспілок (ЗР). Багаторічна співпраця з цією організацією сприяє розвитку і вдосконаленню профспілкової освіти на Чернігівщині. Однією з головних тем цьогорічного тренінгу була тема

 

лідерства та іміджу профспілкового керівника. Студентські профспілкові лідери ознайомилися з досвідом роботи з молоддю Датської об'єднаної федерації профспілок (ЗР). Впроваджуємо в навчальний процес сучасні стандарти організації профспілкової освіти, нові інформаційні технології, прогресивні методи навчання, оновлюємо матеріально-технічну базу.

Нещодавно відкрито Веб-сайт нашого закладу (www.nmc.cn.ua), на якому можна отримати всю необхідну інформацію про навчальну діяльність, а також комплекс конферец-послуг. За допомогою сучасних мультимедійних засобів і комп'ютерів відбувається перехід до презентації освітніх програм. Слухачі, які беруть участь у семінарах, конференціях, тренінгах мають можливість оселитися в комфортабельному готелі, відвідати затишне кафе. У співпраці з Федерацією профспілкових організацій області плануємо і надалі розвивати систему профспілкового навчання, використовуючи найкращий вітчизняний та зарубіжний досвід.

 

Ірина ДОРОЖКІНА,

директор підприємства «Навчально-методичний центр»

Федерації профспілкових організацій області.

 

«Деснянська правда», 16 грудня 2006 року