Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

11.05.2007   01:58Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Тюрма на шляху до Європи

— Вікторе Івановичу, які основні завдання ставить сьогодні перед собою Управління Держдепартаменту?

— Наш Держдепартамент є центральним органом виконавчої влади, який безпосередньо реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань. У своїй роботі ми керуємося цілою низкою законів України та нормативно-правових актів, основні з яких — Кримінально-виконавчий кодекс України та Закон України "Про Державну кримінально-виконавчу службу України". А найголовнішим завданням сьогодні як Держдепартаменту в цілому, так і нашого Управління зокрема є реформування системи виконання покарань. Воно передбачає докорінні зміни у кримінально-виконавчій системі. Уже зараз поширюється практика застосування покарань, альтернативних до позбавлення волі. Умови утримання ув'язнених та засуджених приводяться у відповідність до міжнародних стандартів згідно із ратифікованими Україною угодами.

На цей час до складу Управління входить 4 установи виконання покарань: Чернігівська виправна колонія (№ 44), Менська виправна колонія (№ 91), Домницький виправний центр (№ 135) та Прилуцька виховна колонія, в якій утримуються неповнолітні засуджені, а також Чернігівський та Новгород-Сіверський слідчі ізолятори. Крім того, на території області діють двадцять п'ять територіальних кримінально-виконавчих інспекцій.

В установах виконання покарань утримуються 2 тисячі 315 засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі та З тисячі 830 осіб, які перебувають на обліках кримінально-виконавчих інспекцій та які засуджені до покарань, не пов'язаних із позбавленням волі.

— Якими здобутками сьогодні може похвалитися Управління?

— Останнім часом за рахунок прибутку, отриманого від діяльності підприємств, проведені суттєві заходи щодо покращення комунально-побутових умов, у яких утримуються засуджені. Наприклад, у Чернігівській жіночій виправній колонії у спальних гуртожитках для жінок створено належні сучасні сані¬тарно-гігієнічні умови. Навчальні класи вечірньої школи, яка діє при цій установі, відповідають сучасним європейським вимогам здійснення навчального процесу. Сьогодні Управління Держдепартаменту взаємодіє більш ніж з десятьма громадськими та релігійними організаціями. Кожне велике державне та релігійне свято в установах області обов'язково проходить із святковим концертом для засуджених за участю творчих колективів і виконавців Чернігова та області.

Ми маємо тісні, дружні стосунки із нашими колегами з інших країн. За два останні роки Управління Держдепартаменту та виправні установи області відвідували гості із США, Польщі, Німеччини, Швеції, Швейцарії. Вони високо оцінили організацію роботи нашої кримінально-виконавчої системи та виявили бажання працювати з нами в подальшому. Є, наприклад, спільні перспективні проекти. Так, при Чернігівській жіночій виправній колонії функціонує Будинок матері та дитини, в якому перебувають діти віком до 3-х років, народжені засудженими жінками. Разом з представниками Швейцарського бюро на території виправної колонії планується провести реконструкцію цього Будинку і створити в ньому сучасні умови для спільного проживання матері та дитини. Метою реконструкції є сприяння як дотриманню прав і свобод жінки, матері та дитини, так і виправленню особистості засуджених та поверненню в суспільство його свідомих і повноправних членів.

— В Управлінні є вагомий виробничий потенціал. Як він сьогодні використовується?

— Праця засуджених — один із засобів виправлення антисоціальної поведінки. При кожній виправній установі функціонує виробництво, на якому працюють засуджені. Цехи досить різноманітні — починаючи від швейних та деревообробних і закінчуючи авторемонтними майстернями. Всього ж на підприємствах виготовляється понад 300 видів продукції. Є надія на більш уважне ставлення до виробничої діяльності засуджених з боку держави — наші виробничі бази дозволяють розширювати виробництво, але, на жаль, частка держзамовлення є незначною.

— Які ще актуальні проблеми доводиться розв'язувати Управлінню?

— У порівнянні з іншими силовими структурами залишаються відкритими питання щодо забезпечення персоналу кримінально-виконавчої служби житлом. Викликає також певне занепокоєння невирішене питання щодо подальшої долі Держдепартаменту як самостійного органу виконавчої влади. Законопроект, який був внесений на розгляд Верховної Ради, пропонував підпорядкування його Міністерству юстиції, а це, у свою чергу, неодмінно викличе зміни у штатній

структурі і вплине на долю працівників системи в цілому.

Але все ж таки з нагоди річниці заснування нашого департаменту хотілося б говорити не лише про проблеми. Я вітаю всіх наших працівників, а також ветеранів служби із дев'ятою річницею утворення Державного департаменту України з питань виконання покарань. Бажаю здоров'я, нових успіхів та здобутків!

 

Валерій Литовченко, «ГАРТ», 27 квітня 2007 року

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.