Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

06.04.2009   14:44Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Стан протидії корупції в області визнано недостатнім

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко під час проведення розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто стан протидії корупції в області.

 

Незважаючи на здійснення в області упродовж минулого та поточного років комплексу профілактичних та оперативних заходів, в результаті яких попереджено та припинено значну кількість порушень антикорупційного законодавства, відчутного зниження рівня корупції на території області не відбулося. Про це, зокрема, йшлося у виступах прокурора області Анатолія Василевського та начальника УМВС України в області Івана Катеринчука.

 

У 2008 році правоохоронними органами складено 156 протоколів про корупційні правопорушення. Судами з винесенням рішень про накладення стягнень у вигляді штрафів розглянуто 113 протоколів. До адміністративної відповідальності за протоколами правоохоронних органів області притягнуто 70 посадових осіб органів місцевого самоврядування, 28 державних службовців, з них - 10 працівників райдержадміністрацій.

 

За 2 місяці 2009 року правоохоронними органами області складено 37 протоколів про корупційні правопорушення, з яких розглянуто судами 22 (по 17 адміністративних справах на правопорушників накладені адміністративні стягнення у вигляді штрафу).

 

До відповідальності притягнуто 5 осіб органів місцевої влади та 11 посадових осіб органів місцевого самоврядування.

 

Практично всі вчинені корупційні злочини відносяться до категорії службових, у тому числі 20 випадків зловживання владою або службовим становищем, 7 справ про перевищення влади або службових повноважень, 15 випадків хабарництва.

 

Найбільш поширені випадки скоєння посадовими особами органів місцевого самоврядування корупційних правопорушень у сфері земельних відносин.

 

Задокументовано 6 випадків порушення зазначеними особами вимог земельного законодавства, що стали підставою для складення протоколів про корупційні дії.

 

Поширеність корупції серед державних службовців та низький рівень протидії їй зумовлена неналежним виконанням керівниками органів виконавчої влади покладених на них функціональних повноважень, внаслідок чого державні службовці та посадові особи органів місцевого самоврядування, які вчинили корупційні діяння, продовжують обіймати посади.

 

Голова облдержадміністрації доручив керівникам районів розглянути стан профілактики та боротьби з корупцією на засіданнях колегій, а також вжити термінових заходів стосовно осіб, які продовжують працювати на державній службі після вчинення корупційних діянь.

 

Володимир Хоменко підкреслив: боротьба з корупцією буде ефективна лише за умови чіткої, злагодженої, та, що важливо, системної роботи всіх гілок влади та правоохоронних органів.

 

Чернігівська облдержадміністрація

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.