Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

02.06.2009   11:52Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чиновники звітують про захист прав дітей

Та, на жаль, проблеми дітей-сиріт чи позбавлених батьківського піклування ще далекі від остаточного розв’язання. З 2985 таких дітей тільки 66% мають опікунів, прийомну сім’ю чи перебувають у дитбудинку сімейного типу. Зараз в області функціонують 7 дитячих будинків сімейного типу та 116 прийомних сімей.

 

Крім того, поінформувала заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Марія Кальпета, діти соціально вразливих категорій виховуються і в 17 інтернатах області. Вона наголосила, що умови проживання і виховання там дітей мають бути максимально наближеними до сімейних: по можливості забезпечене спільне перебування братів і сестер із числа сиріт чи позбавлених батьківського піклування. Наприклад, у Городнянській школі-інтернаті вже створено умови для формування виховних груп за родинними зв’язками.

 

Як вагомий позитив, свідчення небайдужості суспільства до проблем дітей, позбавлених батьківської любові, відзначався на засіданні той факт, що на спеціальні рахунки інтернатних закладів минулого року надійшло 4 237 308 гривень, використаних, переважно, саме на створення для дітей умов, наближених до домашніх.

 

За словами заступника головного лікаря обласної дитячої лікарні Людмили Кривець, увага медичних працівників зосереджена, насамперед, на захисті прав дітей-інвалідів, забезпеченні їх належного медичного обслуговування.

 

Профілактика безвідповідального батьківства, соціальна підтримка вагітних жінок, які потрапили в скрутні життєві обставини, формування свідомого ставлення до материнства, відновлення та збереження родинних стосунків – пріоритетні напрямки роботи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які проводять як індивідуальну роботу, так і групові заходи. Як розповіла начальник відділу обласного ЦССМ Ніна Яковенко, тільки у першому кварталі поточного року завдяки спільним зусиллям соціальних працівників та медиків чотири породіллі змінили свої наміри і не відмовились від дитини.

 

Підсумовуючи сказане, учасники засідання визнали заходи соціального захисту дітей в області ефективними, але недостатніми для повного викорінення дитячої бездоглядності. Щоб мінімізувати це соціальне лихо, необхідні не лише достатнє фінансування соціальних програм в державі та ефективне використання цих коштів, а й зміцнення суспільної моралі, підвищення рівня життя населення та соціальної відповідальності.

 

Прес-служба Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.