Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

13.10.2009   12:06Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Протидія етнічній злочинності - питання актуальне?

 

Саме цій проблемі  і була присвячена прес-конференція, що пройшла у п'ятницю, 9 жовтня, в прес-центрі  відділу зв'язків з громадськістю УМВС України в Чернігівській області. На зустріч з журналістами прийшли керівники відділу громадянства імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Чернігівській області Іван Ведмідь (начальник) та Віталій Магдич (заступник).

 

В ході зустрічі було розглянуто ряд питань, що стосуються роботи цієї служби, згадано про проблеми та досягнення. Розпочав прес-конференцію Іван Андрійович Ведмідь з оглядової довідки про кількість іноземних громадян, що проживають на сьогоднішній день на території області та кількість і види правопорушень, скоєних ними. Так, за вказаною інформацією в Чернігівській області зараз проживає близько 4-х тисяч іноземних громадян, 2807 з яких проживають тут постійно, решта - перебувають тут тимчасово. Лише цього року зареєстровано півтори тисячі приїжджих, яких поставили на облік. Разом з цим, протягом дев'яти місяців 2009 року виявлено та задокументовано понад дев'ять сотень порушень законодавства про правовий статус іноземців. Більше третини з них - за ст.203. «Порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України» в якій говориться, що « ...порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні, тобто проживання без документів на право проживання в Україні, за недійсними документами або документами, термін дії яких закінчився, або працевлаштування без відповідного дозволу на це, якщо необхідність такого дозволу передбачено законодавством України, або недодержання встановленого порядку пересування і зміни місця проживання, або ухилення від виїзду з України після закінчення відповідного терміну перебування, а так само порушення правил транзитного проїзду через територію України,  - тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

 

Крім правопорушень, протягом 2009 року УМВС області розслідувалось і 36 кримінальних злочинів, скоєних іноземними громадянами. Найбільше з яких - 17 це майнові злочини, далі в порядку спадання: 9 - ДТП (4 з яких зі смертельними наслідками), 3 - злочини пов'язані з незаконним обігом наркотиків, 2 - тяжкі тілесні ушкодження, та по одному: тілесні ушкодження середньої тяжкості, вилучення патронів, зберігання наркотиків, притоноутримання та незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Через призму етнічної приналежності це виглядає так: громадяни Грузії - 16, Росії - 8, Білорусі - 6, Азербайджану - 3, та по одному громадяни Казахстану, Молдови і Польщі.

 

Крім злочинів, скоєних іноземцями, 16 громадян інших держав на Чернігівщині також стали жертвами злочину. Але доречно відмітити, що злочинів на етнічному ґрунті або ксенофобських настроїв в нашій області не зафіксовано.

 

Що ж стосується інформації в масштабах України, то за словами Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка: « ...з початку цього року іноземцями в Україні скоєно майже дві тисячі злочинів, у тому числі 45 умисних вбивств, 70 розбійних нападів, 133 грабежі, 588 крадіжок, 181 шахрайств. Із загальної кількості злочинів - понад п'ятсот, тобто четверта частина, скоєно вихідцями із кавказького регіону.

 

... упродовж 2007-2009 років підрозділами органів внутрішніх справ припинено діяльність 21 етнічної організованої злочинної групи, з них 17 - спецпідрозділами боротьби з організованою злочинністю.

 

- Останніми роками спостерігається тенденція активної міграції на територію України кримінальних елементів, - зазначив Міністр. - Це, передусім, зумовлено тим, що у 2005 році було внесено жорстокі зміни до законодавства Грузії та здійснюються активні заходи правоохоронними органами Російської Федерації стосовно цієї категорії громадян.

 

Також представники криміналітету створюють злочинні угрупування, які займаються на території нашої держави протиправною діяльністю від крадіжок, шахрайств, тіньових оборудок у сфері економіки до вимагань, розбійних нападів, незаконних позбавлень волі громадян. Ці угруповання намагаються перерозподілити сфери впливу в злочинному середовищі, що призводить до ускладнення криміногенної обстановки та виникнення конфліктних ситуацій».

 

І хоча на території Чернігівської області таких кримінальних розбірок не було, близькість столиці не виключає їх у майбутньому. Тому зауваження Міністра щодо необхідності створення міграційної служби в системі МВС є дуже своєчасним та актуальним на сьогоднішній день. Як наголосив Юрій Луценко, поки що Міністерство внутрішніх справ України в змозі контролювати ситуацію і забезпечити покарання тим особам, які роблять виклики безпеці, як українським громадянам, так і іноземним гостям, які перебувають в нашій державі.

 

ВЗГ УМВС в Чернігівській області

09. 10. 2009 p. 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.