Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

31.03.2010   12:30Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Центр соціальної адаптації бездомних зможе вирішити проблему безхатченків у Чернігові

Організатори заходу переконані, що влада повинна нести відповідальність за усіх жителів громади, у тому числі й тих, котрі опинилися у скрутних умовах і не мають даху над головою. “Незважаючи на шалену критику, влада виконує свою функцію допомоги цій категорії населення, обравши співпрацю з громадською організацією як найбільш прийнятний варіант”, – зазначив начальник відділу у справах сім‘ї та молоді Чернігівської міської ради В’ячеслав Голуб.

На березневій сесії Чернігівська міськрада виділила 260 тис. грн. на утримання безпритульних міста. Відповідне рішення ухвалили депутати, внісши зміни до Програми підтримки громадських організацій інвалідів, ветеранів та багатодітних родин у м. Чернігові на 2010 рік та передбачивши фінансування Центру соціальної адаптації та реабілітації бездомних і безпритульних. Кошти виділено лише на сплату комунальних послуг та заробітну плату персоналу упродовж року. Проте фінансування Центру досі не розпочалося через відсутність бюджету на 2010 рік, персонал зарплати поки що не отримував, а ще існує загроза відключення газопостачання цього закладу у зв’язку із заборгованістю.

Фінансування центру як громадської організації викликало суперечки у депутатів, бо на переконання багатьох із них, потрібно створити і фінансувати з міського бюджету комунальний заклад, а громадська організація має забезпечувати себе завдяки грантам.

Між тим, В.Голуб прокоментував, що громадську організацію й було створено спеціально для вирішення даної проблеми у місті. “Громадська організація була створена тому, що це найбільш оптимальний альтернативний шлях розв’язання соціальної проблеми безхатченків у Чернігові на цьому етапі”, – сказав він.

Центр уже працює понад 4 місяці, через нього пройшло близько 50 людей, котрі опинилися у складних життєвих обставинах, наразі у закладі перебувають 15 осіб. У виділеному приміщенні зроблено ремонт на суму 140 тис. грн., створено умови для перебування безпритульних. Усі, хто потрапляють до центру в обов’язковому порядку проходять повне медичне обстеження. У такий спосіб уже виявлено трьох осіб з відкритою формою туберкульозу, їх направлено на лікування у тубдиспансер. З харчуванням безпритульним допомагають благодійні та громадські організації, одяг приносять жителі міста. Завдяки діяльності Центру цієї морозної зими у Чернігові не було випадків замерзання людей без певного місця проживання.

Керівник Чернігівського жіночого правозахисного центру Валентина Бадира розповіла журналістам, що проблемами безпритульних організація займається 7 років. “Ми кожну людину, яка повертається до нормального життя, вважаємо своєю “маленькою перемогою”. Потім такі люди приходять і дякують, що хтось їх вислухав і допоміг”, – сказала вона. На думку правозахисника, чернігівська влада, створивши центр, нарешті виконала свої функції, виписані у кількох законах. А Чернігівський жіночий правозахисний центр готовий допомагати Центру соціальної адаптації бездомних і безпритульних не лише консультаціями та методично. Зокрема, організація з початку року виграла грант у Міжнародного фонду “Відродження” на харчування безпритульних. “Наш проект став одним із сімнадцяти з України, які отримали підтримку, а всього було понад триста”, – уточнила вона.

За отримані кошти передбачається закупити деякі електропобутові прилади та забезпечити Центр продуктами харчування на півроку.

Депутат міськради, уповноважений представник Міністра МВС України з прав людини в області Алла Лепеха зазначила, що сума коштів, виділена для центру на рік, зовсім невелика. “Центр відкрили, він працює, тож треба його підтримувати. Ця категорія людей складна, не кожен буде займатися цією проблемою”, – переконана вона. Водночас, А.Лепеха додала, що у майбутньому перед центром, швидше за все, постане необхідність перетворення на комунальний заклад, оскільки необхідно вирішувати нагальну проблему з реєстрацією безпритульних. Присутні на заході правоохоронці запропонували юридично можливі варіанти врегулювання цієї проблеми.

Організатори заходу звертаються до представників ЗМІ не виявляти байдужості до цієї проблеми. Адже коли безпритульні жили на вулицях, у підвалах, на вокзалі, тоді газети рясніли публікаціями про бездіяльність влади, а коли проблему вирішили – однаково виникла критика.

Заклад готовий співпрацювати із будь-якими підприємствами та організаціями щодо забезпечення підопічних Центру сезонною чи постійною роботою, аби повною мірою відповідати своїй назві – адаптувати людей як повноцінних членів суспільства.

Чернігівський монітор    

26.03.2010 

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.