Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

28.03.2011   00:13Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Чернігівські освітяни протестують проти погіршення становища в галузі

Мітингувальники протестували під гаслами «Права не отримують, їх виборюють», «Зарплату учителя – депутату», «Працівникам освіту гідну заробітну платню», скандуючи «Ганьба!» та «Зарплату!». Освітяни принесли з собою шкільні дзвоники і безперервно нагадували про свою присутність урядовцям.

Спільною проблемою для всіх освітян України є встановлення базового окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду за Єдиною тарифною сіткою нижче рівня мінімальної зарплати. З часом це призвело до розбалансування тарифної сітки та “зрівнялівки” в оплаті праці висококваліфікованих фахівців та робітників простої праці. Як наслідок – працівники галузі працівники бюджетної сфери втрачають до 30-40% річного заробітку. Соціально несправедливим є запроваджений Урядом порядок встановлення 20% надбавок лише окремим категоріям педагогічних працівників.

Профспілкові лідери галузі виражають свою стурбованість зменшенням видатків на освіту, затверджених на 2011 рік районними, міськими, сільськими та селищними радами Чернігівської області. Вони складають 919,9 млн. грн. проти 984,7 млн. грн. у 2010 році. Це менше на 64,7 млн. грн., тобто на 6,6 %. Однією з причин цього є зменшення розрахункових показників Мінфіну на одного вихованця системи дошкільної освіти порівняно з минулим роком на 5 %, та зменшення видатків на одного учня системи загальної середньої освіти порівняно з минулим роком на 3,4 %. В той же час загальновідомо, що витрати на енергоносії, мінімальну заробітну плату продовжують зростати.

Другою причиною зменшення видатків на освіту є недотримання Бахмацькою, Менською, Новгород-Сіверською, Семенівською, Срібнянською районними радами при затвердженні районних бюджетів фінансового нормативу бюджетної забезпеченості, гарантованого державою. Таким чином, за рахунок дотації з державного бюджету, розрахованої на учнів і дошкільників, фінансуються інші потреби згаданих районів. Викликає стурбованість і щорічне зменшення частки заробітної плати у структурі видатків на освіту (2009 р. – 80,4 %, 2010 р. – 79,5 %, 2011 – 77,6 %).

В цілому, на 2011 рік по області затверджено видатків на оплату праці на 9,9 місяців. До кінця року не вистачає 151,6 млн. грн. (2,1 місячних фондів зарплати). Дефіцит видатків на оплату праці мають абсолютно всі райони і міста. Найбільший дефіцит в м. Прилуки – 4,7 місячних фондів, м. Ніжині – 3,3, Варвинському районі – 3,6, Сосницькому – 3,4, Козелецькому – 3,2. Таким чином, 1 вересня новий навчальний рік може розпочатись із заборгованістю із заробітної плати освітянам.

Через брак коштів у всіх територіях під загрозою виплата педагогічним працівникам гарантованої педагогічним працівникам винагороди, передбаченої ст. 57 Закону України «Про освіту». Вперше за останні роки ми маємо проблему відсутності фінансових призначень на виплату матеріальної допомоги на оздоровлення до щорічної відпустки працівникам в розмірі 0,5 млн. грн.

Заплановані видатки не забезпечують надання педагогічним працівникам гарантій під час проходження обов’язкового підвищення кваліфікації кожним педагогічним працівником один раз у п’ять років. Подібної складної ситуації з фінансуванням освітянської галузі вже не було декілька останніх років.

Профспілка працівників освіти і науки області звертає увагу на небезпечність цьогорічної ситуації з фінансуванням галузі та вимагає від Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Верховної Ради України вжити заходів щодо належного фінансування галузі освіти Чернігівської області, зокрема, виділення додаткових коштів при перегляді Державного бюджету України на 2011 рік.

 

Громадський простір

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.