02.09.2013   20:46Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Чернігові міліціонери почали навчальний рік із заняття про права людини

2 вересня 2013 року відбулось перше заняття в системі службової підготовки зі співробітниками Управління УМВС України в Чернігівській області. Воно було присвячене питанням дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ.

Права людини – громадянські, політичні, економічні, соціальні, культурні – не даруються державою, а належать кожному від народження. Вони – основа людського існування і розвитку, а тому не мають кордонів. Боротьба за ці права, які є універсальними, неподільними, взаємозалежними та взаємопов’язаними, потребує чіткої громадянської позиції і патріотизму, небайдужості й принциповості, розуму та серця.

Визнання, дотримання та захист прав і свобод людини не є внутрішньою справою тієї чи іншої країни. Права людини не мають кордонів.

Спираючись на міжнародно-правові стандарти, у 1996 році Верховна Рада України прийняла Конституцію України. В ній зазначено, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Однак в сьогоднішній складний час існують певні проблеми забезпечення прав і свобод людини в нашій державі. Велика кількість наших громадян до цього часу не забезпечена мінімальними правами, перебувають за межею бідності, не мають роботи, хоча кожна людина має право на життя, особисту недоторканність, рівність перед законом, право на працю та справедливу винагороду за неї, яка забезпечувала б гідні людини та її сім’ї умови існування, захист від безробіття, задовільний життєвий рівень, невтручання в особисте та сімейне життя, недоторканність житла, свободу думки, совісті і релігії, справедливий і неупереджений суд. За свої права треба боротись. Щоб досягти перемоги у боротьбі за права і свободи людини, треба лише займати активну громадянську позицію, бути небайдужим до долі іншої людини і своєї країни.

Любе право, яке є у однієї особи, передбачає наявність обов’язків у іншої особи або інших осіб. Права людини забезпечує нормальне існування та розвиток людини в цивілізованому суспільстві та передбачає наявність обов’язків, в першу чергу, у одного єдиного офіційного представника суспільства – у держави. Ці обов’язки різні: іноді держава повинна створити спеціальні механізми реалізації права (наприклад, права на освіту), іноді вона не повинна втручатися сама і забезпечити невтручання інших в процес реалізації людиною свого права (наприклад, права на особисту свободу). Від того, наскільки успішна діяльність держави в питаннях дотримання прав і свобод громадян, залежить і визнання її цивілізованою та демократичною. Оцінюється правозахисна діяльність держави в питаннях дотримання прав і свобод громадян світовою спільнотою з точки зору міжнародних стандартів прав людини.

Працівники органів внутрішніх справ уповноважені державою стояти на захисті прав і свобод громадян.

Про дотримання прав і свобод громадян, про недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких що принижують гідність, видів поводження та покарання в діяльності міліції в складних сучасних умовах; про функції, повноваження, моделі Національного превентивного механізму (НПМ) в світі, про діяльність НПМ в Україні, про те, що НПМ - це незалежний національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань, і що він спрямований на регулярний моніторинг усіх місць несвободи з метою попередження у них жорстокого поводження з людьми, які там утримуються; про мандат НПМ, про модель «Омбудсман+» - про це та інше йшлося під час першого заняття в системі службової підготовки співробітників Управління УМВС України в Чернігівській області.

В його проведенні прийняла участь член правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, голова Громадської ради при УМВС України в Чернігівській області Алла Лепеха.