13.09.2013   17:03Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Слідчого міліції посадять за невиконання вказівок прокурора

Прокуратурою Чернігова закінчено досудове розслідування за фактом умисного систематичного невиконання слідчим міліції вказівок прокурора, наданих ним як процесуальним керівником в рамках кримінального провадження.

Як повідомили у прокуратурі Чернігівської області, під час досудового слідства встановлено, що співробітник одного з відділів УМВС України в області умисно систематично не виконував законні письмові вказівки прокурора — процесуального керівника у кримінальному провадженні, дорученому йому для розслідування. Працівнику міліції було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 381-1 та ч. 1 ст. 367 Кримінального кодексу України.

Відповідно до ст. 381-1КК України умисне систематичне невиконання слідчим органу досудового розслідування законних вказівок прокурора, наданих ним письмово в установленому Кримінальним процесуальним кодексом України при здійсненні кримінального провадження, карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого.

Підозрюваний свою вину в інкримінованих кримінальних правопорушеннях визнав повністю. Обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні направлено до суду для розгляду по суті.

Зміни у вітчизняному кримінальному процесуальному законодавстві значно посилюють роль прокурора у процесі розслідування карних злочинів та передбачають жорстку відповідальність за невиконання вказівок процесуального керівника у кримінальному провадженні.

Прокуратура Чернігівської області