04.11.2014   18:40Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

На Чернігівщині 7 тисяч переселенців. За 4 місяці їх стало в 15 разів більше

6900 осіб звернулося за допомогою в департамент соціального захисту населення Чернігівської обласної держадміністрації, станом на 24 жовтня. Більшість з них зі східних регіонів нашої країни — 6396 осіб. Решта — 504 — з Криму.

Про це повідомив начальник департаменту Олег Русін.

У порівнянні з червнем кількість переселенців в області зросла більше ніж у п'ятнадцять разів (на 17 червня був 441 переселенець).

Це ті, що звернулися в департамент. Насправді переселенців може бути більше.

6720 людей вже отримали допомогу повністю (допомога надається по розселенню, відновленню документів, влаштуванню дітей у школи, садочки, отриманню соціальних виплат, працевлаштуванню тощо). Решта одержить незабаром.

479 родин (470 — зі Сходу, 9 — 3 Криму) звернулися з проханням про розселення.

1515 осіб отримали статус тих, хто перемістився з тимчасово окупованої території.

У Чернігівській області 824 родинам призначена так звана адресна допомога. Раніше її не було. Вона призначається з 1 жовтня (є відповідна постанова Кабміну) переселенцям з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Здійснюється за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету та коштів, що надходять до державного бюджету як благодійна або міжнародна допомога.

Розмір допомоги для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) — 884 гривні в місяць, для працездатних осіб — 442 гривні в місяць. При цьому загальна сума допомоги на родину не може перевищувати 2400 гривень на місяць.

Для працездатних осіб допомога виплачується протягом шести місяців. Якщо працездатна особа не працевлаштовується протягом двох місяців, розмір допомоги зменшується до 221 гривні, а на наступний період припиняється.

Переселенці живуть як у знайомих, так і в місцях компактного розселення — це санаторії, гуртожитки. Найбільше скупчення переселенців у Ладинці Чернігівського району. Наразі у TOB «Санаторій «Десна» живе 123 чоловік. Мешкають у чотириповерховому корпусі з вигодами, топити там почали ще з середини вересня.

У гуртожитку Бобровицького коледжу економіки та менеджменту імені Майнової живе 80 чоловік.

* * *

Переселенці – це як населення маленького райцентру. Наприклад, у Сосниці 7,5 тисячі мешканців.

Аліна Сіренко, тижневик «Вісник Ч» №44 (1486)

www.gorod.cn.ua