05.03.2015   02:34Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Забезпечення права на медичну допомогу для ув’язнених — обов’язок демократичної держави

Про особливості забезпечення права на належну медичну допомогу особам, які перебувають у місцях несвободи, говорили експерти на засіданні «круглого столу» 4 березня. Захід організований Українською фундацією правової допомоги спільно з Координаційним центром Міністерства юстиції України та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

На порядку денному: реалізація на практиці права затриманих та засуджених на належну медичну допомогу та удосконалення механізму роботи.

Свої думки із заявленої теми висловили керівники медичних закладів, адвокати області, пенітенціарії, представники обласної прокуратури, управління МВС, облдержадміністрації, громадськості та обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Представники управління Державної пенітенціарної служби в області, стверджують, що медичні огляди та лікування проводяться згідно визначених норм. Про це свідчать і результати перевірок відповідними контролюючими органами.

Проте, як зазначають адвокати, первинний медичний огляд затриманого є доволі нечітким. Щоб уникнути непорозумінь у подальшій роботі із затриманим, правозахисники пропонують проводити такий огляд лише за їх присутності.

За результатами «круглого столу» розроблені рекомендації профільним міністерствам.

Також, на основі отриманих результатів, передбачено проведення серії подібних обговорень, з метою відпрацювання механізму співпраці. Адже, забезпечення права на медичну допомогу для ув’язнених — обов’язок демократичної держави.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації