17.09.2019   19:05Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

У Чернігові відбулася пресконференція на тему «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості»

У Чернігові за сприяння заступника директора Департаменту - начальника управління інформаційної діяльності та видавничої справи ОДА Оксани Сердюк відбулась пресконференція в ході якої, запрошені гості з числа представників ЗМІ, клієнтів котрі успішно скористались правом на безоплатну правову допомогу, їх представників та працівників партнерських організацій обговорили питання, що стосуються ролі системи безоплатної правової допомоги в Україні та в регіоні, тенденції розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні, правові інновації, кращі міжнародні практики та досвід, презентовані під час першої Київської міжнародної конференції.

Захід проводили: директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернігівській області Ірина Протченко, директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко та заступник начальника відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Ярослав Хоменко. Також, на заході були присутні: директор громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» Віктор Тарасов, юрист громадської організації «МАРТ» Дмитро Науменко та клієнти Чернігівського місцевого центру.

Ірина Протченко розповіла присутнім про шлях становлення та розвиток системи безоплатної правової допомоги, починаючи з 2011 року, коли було прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу», трансформацію системи та розширення кола суб’єктів на безоплатну вторинну правову допомогу, які перепони довелось подолати на шляху формування системи в регіоні та в Україні вцілому, для досягнення яких цілей направлена робота системи та які стратегічні перспективи розвитку можливі в майбутньому.

Володимир Бобруйко поділився досвідом діяльності місцевого центру. Акцентував увагу на тому, що на території області діє Чернігівський пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства. Особи, котрі там перебувають, постійно звертаються за допомогою до Чернігівського місцевого центру. Деякі працівники Центру, включно з директором, пройшли відповідне навчання по роботі з даною категорією осіб та володіють знаннями та навичками для надання кваліфікованої допомоги особам, що перебувають в даному закладі. Також, визначені працівники центру проходять навчання за напрямом медіації. В найближчому майбутньому планується, що на базі Центру запрацює кабінет медіації, діяльність якого має на меті збільшити кількість вирішення спорів без звернень до суду та зменшити рівень соціальної напруги, що пов’язана з ворожнечею під час вирішення спірних питань.

Ярослав Хоменко поділився власними позитивними практиками, що мали на меті захист прав клієнтів в соціальній сфері. Справи стосувались, неправильного нарахування пенсій управлінням Пенсійного фонду України в Чернігівській області та у відмові страхової виплати клієнту однією з страхових компаній. В обох випадках, за активної участі фахівця Центру, вдалось відновити справедливість та в судовому порядку змусити відповідачів провести виплати відповідно до законів України.

Також, під час пресконференції було презентовано відеоролики з історіями реальних людей, котрим завдяки роботі системи безоплатної правової допомоги вдалось захистити свої порушені права та відновити справедливість.