Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

25.11.2021   23:15Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Омбудсман: зволікання на випадок домашнього насильства на Чернігівщині призвело до смерті матері чотирьох дітей

Під час моніторингу ЗМІ Уповноваженим виявлено інформацію про загибель матері чотирьох дітей, яка проживала в с.Кладьківка Чернігівської області.

Як стало відомо, домашнє насильство у жорстокій формі в багатодітній родині відбувалося на очах у дітей, які самі зателефонували до поліції по допомогу. Проте правоохоронці на виклик не приїхали, пояснивши це тим, що дитина, яка зверталась по допомогу і захист, дала неточну адресу.

Водночас поліцейські не поінформували ані голову територіальної громади, ані інші служби, які б могли сприяти в отриманні даних про сім’ю. Несвоєчасне реагування на повідомлення щодо насильства стосовно особи - одна із головних причин, що призводять до загибелі людини.

У трагедії, що сталася на Чернігівщині, є очевидною бездіяльність поліції на повідомлення про домашнє насильство. Адже відповідно до законодавства, діяльність щодо запобігання та протидії домашньому насильству ґрунтується на таких засадах як належна увага до кожного факту домашнього насильства, визнання його суспільної небезпеки та забезпечення нетерпимого ставлення до будь-яких його проявів, ефективна взаємодія суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії цьому явищу тощо.

У сім’ї, в якій сталася трагедія, раніше вже траплялися випадки домашнього насильства. За словами родичів, жінка зверталася до поліції, але про такі факти не було повідомлено орган опіки та піклування.

Уповнвоважений звернулася до керівництва Національної поліції України з вимогою надати правову оцінку діям працівників поліції, які зобов’язані були своєчасно відреагувати на повідомлення щодо насильства стосовно жінки та вжити заходів щодо захисту її та дітей від кривдника.

Також направлено запит до органу опіки та піклування за місцем проживання дітей з метою захисту їхніх прав та інтересів, зокрема щодо надання дітям психологічної допомоги як таким, що постраждали від домашнього насильства чи стали його свідками.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.