Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

10.02.2022   18:43Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Представники омбудсмана здійснили моніторинговий візит до Ріпкинського відділення поліції в Чернігівській області

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Ірина Жмака, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Алла Лепеха та громадський монітор Віктор Тарасов в межах реалізації національного превентивного механізму здійснили моніторинговий візит до Відділення поліції №2 (смт Ріпки) Чернігівського РУВП ГУНП в Чернігівській області, з метою перевірки додержання прав громадян, у тому числі заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2.

Під час моніторингового візиту встановлено, що вхід до відділення поліції обладнаний пандусом, є кнопка виклику для маломобільних груп населення. Проте на вході до будівлі не розміщено вивіску з повною назвою відділення поліції.

В наявності кімната прийому громадян, у вестибюлі – інформаційний стенд, де розміщені зразки оформлення документів та актуальна інформація для громадян. Книга скарг та пропозицій знаходиться на видному місці.

Члени моніторингової групи оглянули кабінети дільничних та вибірково співробітників інших підрозділів поліції, чергову частину, кімнату прийому громадян, кімнату для затриманих, ознайомилися зі службовою документацією та порядком її ведення.

Було з’ясовано, що на день візиту не створено умов для тимчасового тримання затриманих та доставлених осіб, оскільки кімната для затриманих не функціонує, що призводить до порушення прав останніх: особи тримаються у місцях, не передбачених законодавством.

Не повною мірою виконуються заходи, спрямовані на запобігання неналежного поводження із затриманими: процесуальні дії проводяться у службових кабінетах працівників, які не обладнані камерами відеоспостереження.

Службовою особою, відповідальною за перебування затриманих, не виконуються покладені на неї обов’язки, чим не забезпечується дотримання права цих осіб. Затримані не реєструються, їм не роз’яснюються підстави затримання, права і обов’язки, не здійснюється запис усіх дій, що проводяться з їх залученням тощо.

У відділенні поліції № 2 працівники не мають сертифікати щодо проходження підготовки з першої невідкладної медичної допомоги.

У відділенні поліції недостатньо вживаються протиепідемічні заходи для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19. Зокрема, не проводиться температурний скринінг відвідувачам, затриманим, доставленими та працівникам поліції. Не дотримується масковий режим.

За результатами візиту готується звіт з рекомендаціями про усунення виявлених недоліків та вжиття заходів реагування.

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.