Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

02.05.2023   17:19Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Консультація юриста: Розірвання шлюбу з громадянином РФ

До чернігівської приймальні проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy, звернулася жінка 1954 року народження з проблемою неможливості розірвати шлюб з чоловіком через відділ ДРЦС, оскільки шлюб укладався в РФ. Чоловік - громадянин росії, що ускладнює ситуацію. Реєстрація шлюбу також впливає на отримання судсидії та інші соціальні допомоги.

Жінка пояснила, що з чоловіком припинили спільне ведення господарства та проживання однією родиною з 2010 року. Вони не підтримують стосунків, не спілкуються, і місце проживання / перебування чоловіка невідоме. Чоловік громадянин російської федерації, ймовірно що місце його проживання росія. Жінка переконана, що подальше спільне життя і збереження шлюбу неможливі, у зв’язку з чим хоче його розірвати.

Відповідно до ч. 9 ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України, позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред’являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування.

Оскільки, останнє відоме місце перебування чоловіка в Україні - це адреса за якою проживає його дружина, підсудності справи буде за місцем її реєстрації.

Також відповідно до Постанови № 11 від 21.12.2007 року Пленуму Верховного суду України 5. Позов про розірвання шлюбу з особою, яка не має в Україні місця проживання або місце проживання якої невідоме, може пред'являтися за місцем знаходження майна відповідача, або за останнім відомим місцем його проживання чи перебування.

Юристом приймальні проекту в м.Чернігів було підготовлено пакет документів та складено позовну заяву до суду про розівання шлюбу на підставі:

- ч. 9 ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України – підсудність справ за вибором позивача;

- до ч. 2 ст. 104 Сімейнго колексу України, Підстави припинення шлюбу – шлюб припиняється внаслідок його розірвання;

- ч. 3 ст. 105 Сімейного кодексу України - шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 цього Кодексу.

- Ст. 110 Сімейного кодексу України – позов про розірвання шлюбу може бути пред’явлений одним із подружжя.

Судом було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; справу було призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

В короткі терміни розглянуто справу та прийнято рішення про розірвання шлюбу.

Шлюб розірвано, тепер жінка може скористатися правом на отримання субсидії.

Діяльність відбувається в рамках проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy.

Останні новини

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.