Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

13.04.2006   23:31Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Захист прокуратурою житлових прав неповнолітніх

Тепер спірна квартира залишилась добросовісному кінцевому набувачу, а на користь дітей присуджено сплатити визначену експертизою її ринкову вартість у сумі 110 тис. грн., стягнувши ці кошти в солідарному порядку з відповідачів по справі. При цьому суд виходив з того, що остаточний покупець цієї квартири діяв добросовісно. Крім того, вона вже була обтяжена зобов’язаннями за договором іпотеки, які перейшли б до дітей разом із повернутим їм житлом. Тому залишення квартири у власності кінцевого набувача і стягнення її ринкової вартості з тих, хто нею незаконно заволодів, стало даниною ринковим умовам сьогоднішнього дня. А також прикладом того, що і в цих умовах суд може знайти вихід із ситуації, який буде і законним, і справедливим.

 

Нагадаємо суть справи. Неповнолітні брат і сестра, які давно вже втратили матір, росли в бабусі, а батько жив своїм життям і дітьми не цікавився. Йому на правах власності належала квартира в Чернігові. Але знайшлися родичі, які припали батьку до душі настільки, що він дав їм довіреність на її продаж. Буквально через кілька днів після оформлення довіреності цей батько гине під колесами автомобіля, який зникає з місця події. А родичі, прекрасно знаючи про смерть довірителя, його квартиру перепродують — спочатку один одному, по мінімальній вартості, а потім і сторонній особі, за ринкову ціну. Таким чином неповнолітніх дітей довірителя позбавляють не просто спадщини, яка за законом має їм відійти — позбавляють єдиного житла, яке вони могли б назвати своїм після повноліття.

 

Про цей кричущий випадок ЗМІ Чернігівщини багато писали в грудні минулого року. Тоді рішення за позовом прокурора в інтересах дітей виніс суд першої інстанції, який постановив усе повернути до початкового стану — дітям віддати квартиру, а добросовісному набувачеві — кошти, які він сплатив продавцям. Апеляційну заяву подали незадоволені цим рішенням продавці, вони ж відповідачі по справі.

 

Рішення апеляційного суду вступило в силу одразу ж після оголошення, тобто з учорашнього дня.

 

Передбачаючи різні варіанти подальшого розвитку подій, прокуратура вжила заходи для забезпечення свого позову. З цією метою на суму позову було накладено арешти на рухоме й нерухоме майно — квартири та машини відповідачів.

 

Про це повідомила начальник відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури Чернігівської області Лілія ФЕДОРЧЕНКО.

 

 

P.S. Таких злочинів, як незаконне відчуження — у будь-який спосіб — житла соціально незахищених неповнолітніх, стає все більше. Зараз у провадженні суду знаходиться ще три справи за такими фактами.

 

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

 

Високий Вал

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.