Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

31.05.2006   18:41Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Права людини в школах-інтернатах України

«Роздягали до трусів, забирали одяг і не віддавали, щоб не міг вийти…» Так, про одну із форм «педагогічного впливу» на вихованців, які порушували внутрішній розпорядок, повідомив випускник однієї зі шкіл-інтернатів представникам дослідницької групи, що проводила моніторинг.

 

Матеріали доповіді, що включає відповідні рекомендації, призначені для органів державної влади та місцевого самоврядування, неурядових організацій, Мас-Медіа, представників професійних груп, які працюють в інтересах дітей, та для всіх небайдужих до піднятої проблеми. Дані, отримані у результаті моніторингу, будуть використані при підготовці альтернативного звіту, що подаватиметься коаліцією громадських організацій до Комітету ООН з прав дитини.

 

Свобода від жорстокого поводження належить до невід’ємних прав людини і основоположних свобод. Вона не може бути обмеженою за будь-яких обставин. Тому, навіть малочисельні випадки різних форм жорстокого поводження свідчать про існування проблеми, якщо вони мають систематичний характер. Особливо неприпустимим є жорстоке поводження щодо дітей шкіл-інтернатів – це діти, які у більшості випадків позбавлені батьківського піклування. Адміністрація шкіл-інтернатів є, зазвичай, єдиним законним представником інтересів дитини. У свою чергу не є виключенням, що вихователі, вчителі, медперсонал закладу може вдатися до неприпустимих, заборонених законом дій.

 

Іноді, на жаль, обґрунтовуються такі дії педагогічними методами виховання.

Звіт містить узагальнені дані результатів відвідування шкіл-інтернатів, опитувань дітей, педагогічних працівників, випускників шкіл-інтернатів, працівників управлінь освіти і науки, адвокатів, представників громадських організацій та інших установ, організацій, експертів, які працюють з дітьми і в інтересах дітей у чотирьох областях України: Харківської, Львівської, Рівненської, Чернігівської, АР Крим та м. Севастополь. У результаті дослідження представлені як негативні, так і позитивні сторони функціонування шкіл-інтернатів, організації та практики внутрішніх взаємостосунків у закладі стосовно проблеми, що досліджувалась. Окрім цього, у звіті представлений відповідний аналіз міжнародного та національного права.

 

Дослідницька група ні в якому разі не мала на меті підтримати чи не підтримати наміри держави щодо реформування системи опіки та піклування в Україні. Автори доповіді акцентують увагу на тому, що попри, взагалі, позитивний характер українського законодавства, політичних кроків держави стосовно захисту прав дитини, ці наміри залишаються лише деклараціями.

 

За додатковою інформацією та з метою отримання друкованої або електронної версії доповіді просимо звертатися:

Тел./факс: 04622 7 41 10

E-mail: mart.ngo@googlemail.com

Контактна особа: Влада Бут

 

Громадський простір

 

Останні новини

Робоча зустріч з представником системи безоплатної правничої допомоги на Чернігівщині 19:19

Представниці Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова та Ірина Бірюк провели робочу зустріч з представницею Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Іриною Протченко.

Робоча зустріч з представником Омбудсмана на Чернігівщині 19:07

Провели робочу зустріч з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Інформаційні заходи з протидії гендерно-зумовленому насильству в Козелецькій та Кіптівській громадах 19:00

З моніторинговим візитом спільно з представницями ГУ Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області відвідали Козелецьку та Кіптівську територіальні громади, де обговорили реалізацію політики у сфері протидії гендерно-зумовленому насильству в громадах.

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.