Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

20.11.2006   14:33Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

В Чернігівській облдержадміністрації відбулася прес-конференція з питань захисту прав дітей

Зазначалося, що поліпшення становища дітей, створення відповідних соціальних умов для їх повноцінного виховання, всебічного розвитку є одним з пріоритетних напрямів державної політики, про що зокрема свідчить Указ Президента України від 29.11.2005 року ї 1673/2005 "Про проведення в Україні у 2006 році Року захисту прав дитини", стан виконання якого перебуває в центрі уваги діяльності органів місцевої виконавчої влади та самоврядування.

 

Як повідомив завідуючий сектором опіки, піклування, усиновлення та сімейних форм виховання служби у справах неповнолітніх облдержадміністрації Павло Плотніков, для надання дітям комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової допомоги, проведення психолого-педагогічної корекції з урахуванням індивідуальних потреб кожної дитини розпорядженням голови облдержадміністрації від 22.09.2005 р. ї 256 в с.Хмільниця Чернігівського району створено обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей, розрахований на 50 місць, який відкрився у серпні поточного року. На утримання центру з обласного бюджету було виділено 1051 тис.грн.

 

Крім того, з метою соціального захисту дітей, позбавлених сімейного виховання, які опинилися в складних житлово-побутових умовах, залишили заклади освіти в області діють притулки для неповнолітніх: у м. Чернігові на 50 місць та в м. Ніжині на 40 місць. Кількість вихованців, які перебували у обласних притулках для неповнолітніх протягом січня-жовтня 2006 року становила 334 дитини, з яких 193 дитини знаходились у закладах у зв'язку з тим, що залишились без батьківського піклування, 92 осіб - за бродяжництво, жебракування, бездоглядність.

 

З метою захисту прав дітей, що проживають у неблагополучних сім'ях, за участю територіальних служб у справах неповнолітніх впродовж 2006 року підготовлено та направлено на розгляд судів 386 позовних заяв щодо позбавлення батьківських прав та відібрання дітей, за підсумками розгляду яких прийняті судові рішення стосовно 316 батьків по відношенню до 391 дитини. Розглянуто 3959 звернень громадян, у 517 випадку вжито заходів щодо забезпечення захисту житлових та майнових прав неповнолітніх.

 

В області вживаються заходи щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Так, в обласному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді впродовж 10 місяців п.р. пройшли навчання і отримали рекомендації щодо створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу 35 родин. До кінця року пройдуть навчання ще 10 родин. На даний час в області функціонує 21 прийомна сім'я та 1 дитячий будинок сімейного типу, в яких утримується 36 дітей та осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (20 прийомних сімей створено впродовж поточного року, до них влаштовано 28 дітей).

 

У травні 2006 року в регіоні відкрито два соціальні заклади нового типу: обласний соціальний центр матері та дитини <Батьки й дитина разом> і обласний центр соціально-психологічної допомоги. За 9 місяців п.р. в даних соціальних установах отримали допомогу 7 жінок з новонародженими дітьми та 26 молодих осіб, з них 5 - неповнолітні.

 

За словами в.о. начальника управління у справах молоді і спорту облдержадміністрації Бориса Атрощенка, влітку 2006 року на організацію літнього оздоровлення дітей та учнівської молоді використано з державного та місцевих бюджетів, фонду соціального страхування, залучених коштів - 26,6 млн. грн., що на 1,85 млн. грн. більше, ніж у 2005 році (24,8 млн. грн.). У порівнянні з минулим роком збільшено об'єми фінансування з обласного бюджету на зазначені цілі. З місцевих бюджетів на відпочинок та оздоровлення дітей було використано 3,943 млн. грн., що на 0,9 млн. грн. більше минулого року.

 

Учасники прес-конференції дали відповіді на інші запитання журналістів, зокрема, щодо профілактичної роботи відділення кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВС України в Чернігівській області з метою попередження скоєння злочинів неповнолітніми.

 

Прес-служба Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.

Навчання з фізичної безпеки та тактичної медицини для волонтерів Чернігівщини 16:17

Проєкт «Волонтери – рушійна сила громадянського суспільства та підтримки жертв війни в умовах кризи», який реалізується ГО «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» спільно з ГО «Активне суспільство України», продовжує успішно проводити навчальні тренінги для активістів, покликаних допомагати вразливим групам на небезпечних територіях.