04.12.2006   21:45Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

СІЗО відчиняє двері для НУО

На заході був представлений Аналітичний звіт „Моніторинг дотримання прав людини в СІЗО”. Дослідження проводилося у березні - травні 2006 року в рамках проекту „Співпраця – ефективний інструмент змін” за підтримки „Фонду підтримки прав людини та демократії” Державного Департаменту США. Необхідність проведення дослідження була продиктована тим, що місця позбавлення волі є найбільш критичними установами з точки зору дотримання прав людини, оскільки саме тут існує серйозна загроза для їх дотримання. У справді демократичному суспільстві питання дотримання прав затриманих і ув’язнених є предметом не тільки для професіоналів, але і для суспільства в цілому.

Загалом доводиться констатувати, що сама система сприйняття особи, взятої під варту, як особи винуватої у вчиненні злочину, залишилася і, відповідно, її права ще не набули того обсягу забезпечення, який визначено міжнародними нормами. Тут також досить велике значення має моральне відношення нашого суспільства до цієї проблеми, тому уваги потребує і робота в напрямку зміни суспільної думки, розуміння громадянами важливості поваги до прав людини.

Круглий стіл пройшов за участю представників Державного департаменту виконання покарань України в Чернігівській області, громадських організацій міста та України. Жваво обговорювались проблемні моменти в дотриманні прав людини як особи, що утримується під вартою, так і працівників СІЗО в Чернігівському регіоні.

Високу оцінку діяльності працівників СІЗО дав Г. Мар’яновський, координатор Українсько-американського бюро захисту прав людини, м. Харків. Він поділився досвідом активної діяльності громадської ради при Харківському Державному Департаменті з питань виконання покарань. 

Заступник начальника Управління Гужва О. підкреслив, що співпраця між громадськістю і Управлінням повинна бути конструктивною і направленою на вирішення існуючих проблем, зокрема, дотримання прав людини.

 Про позитивні зміни в діяльності державного Департаменту з питань виконання покарань України свідчить сам факт надання можливості проведення громадського моніторингу дотримання прав людини в СІЗО, а також готовність співпрацювати у виявлені та вирішенні проблем. Наразі ми маємо дещо нерівноправну ситуацію, коли умови утримання особи в СІЗО набагато кращі за умови праці працівника спеціальних закладів. Над цим фактом також повинні замислитись „владні” особи при формуванні та затверджені бюджету.

 

Для отримання аналітичного звіту, звертайтесь за адресою:

Центр „Доброчин”, а/с 435, м. Чернігів, 14017. dobrochyn@cn.relc.com

 

Олександр Підгорний

 

Центр  "Доброчин"