Безкоштовна
правова допомога

(0462) 612-532


Новини

Партнери

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Права людини в Україні. Онлайн-бібліотека

Стратегическая судебная защита

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Май право на допомогу

Мережа правового розвитку

Правовий простір

Украінський правовий портал


Останні публікації

18.05.2007   14:12Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Керівництво Чернігівської ОДА посилює увагу до запобігання поширенню ВІЛ-інфекції

 

Всього на обліку в області перебуває 1294 ВІЛ-інфіковані особи, з них 141 дитина. Хворих на СНІД - 80 осіб, з них 18 дітей. Кількість нових випадків ВІЛ-інфекції у 2007 році у порівнянні з минулим роком збільшилась на 27%, а кількість нових випадків СНІДу збільшилась на 85%. ВІЛ-інфіковані зареєстровані практично у всіх районах та містах області. За словами начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Миколи Дейкуна, із загальної кількості ВІЛ-інфікованих в області 60% становлять ін'єкційні наркомани; інфікованих статевих шляхом - 25,5%. Основна кількість ВІЛ-інфікованих - 920 осіб, або 90,0% - люди працездатного віку.

 

З метою запобігання поширенню ВІЛ-інфекції серед населення в області проводиться відповідна робота.

 

Так, в усіх центральних районних та центральних міських лікарнях діють кабінети анонімного безкоштовного обстеження на ВІЛ-інфекцію, всі лабораторії в достатній кількості забезпечені тест-системами для проведення безоплатних обстежень.

 

В закладах освіти області на виконання Національної Програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки з метою формування адекватного ставлення до проблеми ВІЛ/СНІДу та ВІЛ-позитивних людей, розвитку необхідних умінь і навичок безпечної поведінки продовжується впровадження проектів: спільного Міністерства освіти і науки України з Міжнародним благодійним фондом "Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні" - "Школа проти СНІДу"; проекту "Діалог" (охоплено 1850 дітей, підготовлено 174 педагоги-тренери); у 38 школах області діє Міжнародний проект "Європейська мережа шкіл сприяння здоров'ю"; триває впровадження Програми сприяння просвітницькій роботі "рівний-рівному" щодо здорового способу життя (підготовлено 480 педагогів-тренерів, якими охоплено 6318 учнівської та студентської молоді віком від 12 до 18 років, 238 підлітків-інструкторів здійснюють просвітницьку діяльність серед своїх однолітків).

 

До планів курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників усіх категорій введено лекції "Первинна профілактика ВІЛ/СНІДу в освітньому закладі", "Консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію", "Шляхи запобігання стигматизації та дискримінації людей, які живуть з ВІЛ".

 

Активно пропагують здоровий спосіб життя, утвердження духовно-моральних цінностей у молодіжному середовищі релігійні організації, серед яких протестантські релігійні громади: Євангельські Християни-Баптисти, Адвентисти Сьомого Дня та інші. Представниками Повноєвангельських харизматичних церков організовано центри, у яких проходять реабілітацію наркозалежні та алкоголезалежні особи. Відмічається активна співпраця таких організацій з органами державної влади.

 

Проте, зважаючи на досить складну ситуацію в області з поширенням ВІЛ-інфекції, на засіданні Координаційної ради було внесено ряд пропозицій щодо підвищення ефективності інформаційно-освітніх та профілактичних заходів, зокрема, проведення їх моніторингу й оцінки; перевірка роботи районних координаційних рад з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу.

 

У рамках засідання члени Координаційної ради мали змогу ознайомитися з роботою Обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом та Обласної станції переливання крові. Керівник Обласної станції переливання крові Василь Зуб детально розповів про роботу станції, продемонстрував технічне забезпечення установи, чим переконливо довів, що неможливо заразитися ВІЛ-інфекцією через препарати крові, що їх виготовляє станція.

 

Прес-служба Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

В Чернігові обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно-зумовленому насильству 23:23

На сьогодні, ситуація із запобіганням та протидією проявам гендерно-зумовленого насильства в Чернігівській області є досить ускладнена. Важливою складовою є взаємодія між різними відповідальними суб'єктами. Адже саме комунікація забезпечує ефективне реагування на кожен факт домашнього насильства.

Захист та підтримка постраждалих від гендерно-зумовленого насильства в умовах війни 19:46

Незважаючи на війну та міграційну кризу, рівень домашнього і гендерно-зумовленого насильства в Україні та на Чернігівщині зростає. Мешканці сільських, віддалених та прикордонних громад перебувають у соціально-економічній та інформаційній ізоляції та є особливо вразливими до проявів домашнього насильства.